Οπιούχες παπαρούνες σε παρτέρι του Δήμου Ηρακλείου στο κέντρο της πόλης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Οπιούχες παπαρούνες σε παρτέρι του Δήμου Ηρακλείου στο κέντρο της πόλης


Η αλήθεια είναι πως ξαφνιαστήκαμε όταν αναγνώστρια του e-storieskritis μας ενημέρωσε πως σε παρτέρι του Δήμου Ηρακλείου, σε κεντρικό σημείο της πόλης, υπάρχουν παπαρούνες του είδους Papaver somniferum, δηλαδή οπιούχες.

Την αρχική αμφιβολία μας για το εάν επρόκειτο γι αυτό το λουλούδι διαδέχθηκε η τεράστια έκπληξη όταν διαπιστώσαμε πως πράγματι ανάμεσα σε πατατιές (ναι καλά διαβάσατε) μέσα στο ξύλινο παρτέρι βρίσκονται τουλάχιστον δύο φυτά Papaver somniferum.

Τα ροζ λουλούδια τους είναι πράγματι εντυπωσιακά όμορφα ωστόσο δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως φυτεύτηκαν εκεί για καλωπιστικούς λόγους καθώς κάτι ανάλογο από πολίτη στο σπίτι του θα οδηγούσε προφανώς σε σύλληψη για καλλιέργεια ναρκωτικών.

Προφανώς οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου που φροντίζουν αυτή τη γωνιά της πόλης δε γνωρίζουν (κακώς) περί τίνος φυτού πρόκειται κι έτσι το έχουν αφήσει να μεγαλώσει και να ανθίσει. 

Από το σημείο αυτό διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες Έλληνες και αλλοδαποί και σίγουρα όσοι ξέρουν από φυτά θα εκπλαγούν, όσο κι εμείς, από την ύπαρξη αυτού του φυτού σε κοινή θέα και σε χώρο που φροντίζει η υπηρεσία πρασίνου του δήμου Ηρακλείου.

Για την ιστορία ν αναφέρουμε πως η Papaver somniferum (μήκων η υπνοφόρος, αφιόνι) είναι ένα  έντονα τοξικό φυτό στο σύνολο του, εξαρτησιογόνο και ναρκωτικό, μετά από επεξεργασία. Από αυτήν προέρχεται η ηρωίνη.






Σελίδες