Η Αγία Παρασκευή στο Γεράκι, ένας όμορφος νεοκλασικός ναός σε σημείο με υπέροχη θέα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Η Αγία Παρασκευή στο Γεράκι, ένας όμορφος νεοκλασικός ναός σε σημείο με υπέροχη θέα


Έξω από το χωριό Γεράκι και πολύ κοντά στην Αρμάχα την πρώην επαρχίας Πεδιάδος βρίσκεται ο νεοκλασικός ναός της Αγίας Παρασκευής.

Κτισμένος πάνω σε μικρό ύψωμα με ωραία και άπλετη θέα προς τα χωριά της περιοχής ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τον είχε κατακλύσει η υγρασία με αποτέλεσμα να σαπίσει το τέμπλο του και να προκληθούν ζημιές στο εσωτερικό του.

Να σημειώσουμε πως ο ναός αυτός βρίσκεται κοντά σε σημείο όπου το νερό αφθονεί και μάλιστα λίγο πριν την είσοδο, στην αυλή του, υπάρχει και δεξαμενή νερού που χρησιμοποιείται από το χωριό.


Όπως μας είπε ο εφημέριος, υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκονται τόσο το Γεράκι όσο και η Αρμάχα, πατήρ Εμμανουήλ Ψυλλάκης, κατά το παρελθόν ο ναός αυτός ήταν νεκροταφειακός όμως πλέον με τη μεταφορά του νεκροταφείου σε άλλο σημείο ο χώρος του απελευθερώθηκε. 


Έτσι κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα, στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, συγκεντρώνει σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι τους πιστούς και από την Αρμάχα και από το Γεράκι, πέρα από τη γιορτή που γίνεται της Αγίας Παρασκευής τον Ιούλιο.











Σελίδες