Γκίκας Βούλγαρης, από πειρατής ανοικτά της Κρήτης πρώτος Έλληνας άποικος στην Αυστραλία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Γκίκας Βούλγαρης, από πειρατής ανοικτά της Κρήτης πρώτος Έλληνας άποικος στην Αυστραλία


Ο Γκίκας Βούλγαρης ήταν από τους πρώτους Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία. 

Γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως "Τζίνγκερ", είχε καταδικαστεί για πειρατεία μαζί με άλλα άτομα, στ’ ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, η καταδίκη του αφορούσε σε θάνατο και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας ήταν ουσιαστικά οι επτά ναυτικοί που είχαν καταδικαστεί από βρετανικό ναυτικό δικαστήριο το 1829. Ειδικότερα επρόκειτο για τους Αντώνιο Μανώλη, Δαμιανό Νίνη, Γεώργιο Βασιλάκη, Γκίκα Βούλγαρη, Κωνταντίνο Στρόμπολη, Γεώργιο Λαρίτσο και Νικόλαο Παπανδρέα, μέλη του πληρώματος της σκούνας Ηρακλής

Όλοι τους ήταν ναυτικοί από την Ύδρα που το 1827, στη διάρκεια της Επανάστασης, είχαν επιτεθεί σε βρετανικό πλοίο που μετέφερε εφόδια στην Αίγυπτο. Το 1836 τους δόθηκε αμνηστία και οι πέντε επέστρεψαν στην Ελλάδα. 

Παρέμειναν στην Αυστραλία ο Γκίκας Βούλγαρης, που είχε παντρευτεί την Ιρλανδή Mary Lyons, και ο Αντώνης Μανώλης που έκανε αγροτικές εργασίες. 

Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν στην Αυστραλία αρκετοί Έλληνες ώστε το 1898 ιδρύθηκε η πρώτη Ορθόδοξη Κοινότητα στη Νέα Νότια Ουαλία. Το 1899, σε συνεργασία με τους αραβόφωνους ορθοδόξους, ιδρύθηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός στο νότιο ημισφαίριο, η Αγία Τριάδα.

Σελίδες