Η Χουρχούδα των πρώτων Κρητικών επαναστατών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Η Χουρχούδα των πρώτων Κρητικών επαναστατών


Αν ρωτήσει κάποιος τους περισσότερους από εμάς τι είναι η χουρχούδα σίγουρα απάντηση σωστή δεν θα πάρει. Αν πάλι μας δείξει φωτογραφία της είναι πιθανότερο πως κάθε εικασία μας, γύρω από αυτό το περίεργο ξύλινο αντικείμενο, θα είναι λανθασμένη.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν άνθρωποι με βαθιά γνώση του παλιού οπλισμού, σαν τον Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, που μας ενημερώνουν σωστά για τη χρήση και τη σημασία τέτοιων αντικειμένων.

Όπως λοιπόν μάθαμε από τον κ. Τζιρτζιλάκη, η χουρχούδα ήταν ένα ταπεινό, αλλά σημαντικό αντικείμενο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. 



Στις φωτογραφίες, με τις οποίες συνοδεύει την ανάρτηση του, εξηγεί πως η παλιά, κοντή "χουρχούδα"ήταν ένα αυτοσχέδιο όπλο, από πολύ σκληρό ξύλο, μάλλον αγριελιά. 

Μάλιστα για να κατανοήσει και ο ίδιος τη χρήση του το ακούμπησε με μικρή ταχύτητα και δύναμη στο κεφάλι του και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: "Ένιωσα δέος".

 Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι χτυπώντας με αυτό το ξύλινο αυτοσχέδιο όπλο ένα κεφάλι με δύναμη το κρανίο σπάει. Το βάρος, το είδος του ξύλου και το σχήμα είναι τα μυστικά αυτού του περίεργου και πρωτότυπου  όπλου.

Με αυτά λοιπόν τα αυτοσχέδια, αλλά θανατηφόρα, όπλα ξεκίνησαν οι Κρητικοί τις επαναστάσεις τους ενάντια στους Τούρκους κατακτητές. 

Δεν είχαν τίποτα άλλο εύκαιρο κι έτσι λειτούργησαν με μεγάλη εφευρετικότητα. Στην πορεία βέβαια άρχισαν να παίρνουν λάφυρα τα όπλα των Τούρκων κι έτσι άλλαξαν τα δεδομένα. 




ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σελίδες