Ο Αη Γιώργης στο Κεραμούτσι-Ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού επί Τουρκοκρατίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ο Αη Γιώργης στο Κεραμούτσι-Ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού επί Τουρκοκρατίας





Στο Κεραμούτσι, σε κοντινή απόσταση και σε χαμηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη εκκλησία του χωριού τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη, βρίσκεται ένας μικρός μονόχωρος καμαροσκεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο.

Εκτιμάται πως κτίστηκε κάπου γύρω στο 1800 και επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως ο κεντρικός ναός του χωριού.


Ένα λιτό ξύλινο τέμπλο, χωρίς διακοσμητικές λεπτομέρειες, φιλοξενεί τρεις δεσποτικές εικόνες, του Αγίου Γεωργίου, του Χριστού και της Παναγίας.

Την παλαιότερη εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βλέπουμε στο εσωτερικό του ναού έχει φιλοτεχνήσει ο Ευάγγελος  Μαρκογιαννάκης (1874-1856), ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της περιόδου.

Ο ναός είναι σχεδόν ενωμένος, από την πλευρά του Ιερού του, με σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Κοκκινίδη, το οποίο και παραχωρήθηκε στην Ενορία προκειμένου να αξιοποιηθεί.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)








Το σπίτι που παραχωρήθηκε από την οικογένεια Κοκκινίδη 


Σελίδες