Ο Αη Γιώργης στο Κεραμούτσι-Ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού επί Τουρκοκρατίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019

Ο Αη Γιώργης στο Κεραμούτσι-Ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού επί Τουρκοκρατίας

Στο Κεραμούτσι σε κοντινή απόσταση από τη μεγάλη εκκλησία του χωριού τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη βρίσκεται ένας μικρός μονόχωρος καμαροσκεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο.

Εκτιμάται πως κτίστηκε κάπου γύρω στο 1800 και επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως ο κεντρικός ναός του χωριού.


Την παλαιότερη εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βλέπουμε στο εσωτερικό του έχει φιλοτεχνήσει ο Ευάγγελος  Μαρκογιαννάκης (1874-1856), ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της περιόδου.

Ο ναός είναι σχεδόν ενωμένος από την πλευρά του Ιερού του με σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Κοκκινίδη, το οποίο και παραχωρήθηκε στην Ενορία προκειμένου να αξιοποιηθεί.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
Το σπίτι που παραχωρήθηκε από την οικογένεια Κοκκινίδη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες