Άγιος Ευστράτιος, ο ερειπωμένος ναός του 16ου αιώνα στους Αποστόλους Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Άγιος Ευστράτιος, ο ερειπωμένος ναός του 16ου αιώνα στους Αποστόλους Αμαρίου


Λίγο πριν φτάσει κανείς στο χωριό Αποστόλοι Αμαρίου μπορεί, αν είναι πολύ παρατηρητικός, να δει λίγο ψηλότερα από το δρόμο σε πανοραμική θέση αγκαλιασμένη από τον κισσό μια ερειπωμένη εκκλησία.

Το μεταλλικό φορητό εκκλησάκι σ' εκείνο το σημείο του δρόμου φέρει εικόνα του Αγίου Αντωνίου κι εύκολα μπορούν να γίνουν υποθέσεις πως τα ερείπια της εκκλησίας ήταν κάποτε του Αγίου Αντωνίου. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής μαρτυρούν πως ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ευστράτιο. Άλλοι μάλιστα λένε πως κτίστηκε εκεί, στη θέση Λινές,  αλλά ποτέ δε λειτουργήθηκε.


Το σίγουρο είναι πως αρχιτεκτονικά παραπέμπει σε ναό της ύστερης Ενετοκρατίας. Πρέπει να κτίστηκε κάπου μέσα στον 16ο αιώνα κι είναι άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες εγκαταλείφθηκε αφού δεν είναι γκρεμισμένος αλλά το κτίριο του διατηρείται ακέραιο.  Η βάση της Αγίας Τράπεζας παραμένει στη θέση της ενώ λιγοστό φως μπαίνει από το αγιοθύριδο και την πόρτα.

Δυστυχώς και αυτός ο χώρος φαίνεται να είχε μετατραπεί σε μαντρί για πρόβατα όπως μαρτυρά το παχύ στρώμα κοπριάς στο πάτωμα του.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα) 











Σελίδες