Η Αγία Κυριακή στο Βορίτσι και το σπηλιάρι του Μωυσή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Η Αγία Κυριακή στο Βορίτσι και το σπηλιάρι του Μωυσή



Έξω από τον οικισμό Βορίτσι ή Βορού , όπως αλλιώς λέγεται η περιοχή αυτή της πρώην επαρχίας Πεδιάδος,  βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ανεγέρθηκε το 1901 από τον ασκητή και πρακτικό θεραπευτή «Μωυσή», κατά κόσμο Γεώργιο Κωνσταντουλάκη, ο οποίος αναζητώντας μια ασκητική ζωή επέλεξε αυτό το σημείο κι ένα μικρό σπηλιάρι που υπάρχει εκεί για να έλθει κοντά στο Θεό και να αφιερωθεί στην προσευχή. 

Σταδιακά έκτισε με πωρόλιθο, που μετέφερε ο ίδιος , την εκκλησία. Σε διάφορα σημεία της  βλέπουμε χαραγμένες τις χρονολογίες 1900 και 1901.


Πάνω από την είσοδο του ναού είναι ευδιάκριτη η επιγραφής: ΑΝΗΓΕΡΘΗ Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΕΠΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ ΕΚ ΒΟΡΡΟΥ 1901.

Στο μικρό σπηλιάρι, που βλέπουμε δίπλα στο ναό, είχε κατασκευάσει ο Μωυσής κι ένα μικροσκοπικό φουρνάκι, που ακόμα διατηρείται, ενώ όπως μας είπε ο εφημέριος της περιοχής Γεώργιος Χρηστάκης το σπηλιάρι κατέληγε σ' ένα μικρό κηπούλι που σήμερα δε βλέπουμε γιατί έχει κλείσει η πρόσβαση του.

Αργότερα έφτιαξε ο Μωυσής κι ένα κελί δίπλα στη μικρή σπηλιά όμως δυστυχώς το εγκατέλειψε όπως και την περιοχή του Βοριτσίου, όταν άρχισε να συρρέει εκεί πολύ κόσμος. Να πούμε πως ο Μωυσής απέκτησε φήμη στην Κρήτη για τις θεραπευτικές του ικανότητες και μάλιστα τον αποκαλούσαν και προφήτη γιατί προέβλεπε πράγματα. Όταν πια δεν άντεξε την κοσμοσυρροή πήγε στο Άγιο Όρος όπου πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Η είσοδος για το σπηλιάρι
Ποτέ ωστόσο δεν ξέχασε τον τόπο του, κι όπως μας ενημέρωσε ο πατήρ Γεώργιος,  ένα Ιερό Ευαγγέλιο και η εικόνα που βλέπουμε στο  Άγιο Βήμα στην Αγία Κυριακή εστάλησαν από εκείνον.

Το κελί του δυστυχώς γκρεμίστηκε ενώ ένα ακαλαίσθητο κτίσμα δημιουργήθηκε στη θέση του για να καλύπτει τις ανάγκες του μεγάλου πανηγυριού που γίνεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου, οπότε η Εκκλησίας μας τιμά την Αγία Κυριακή.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)




Το μικρό φουρνάκι στο εσωτερικό του σπηλαίου όπου ζούσε ο Μωυσής 


Ένα παλιό καντήλι στο σπηλιάρι ασκητήριο του Μωυσή 




Σελίδες