Μιχαήλ Αρχάγγελος στα Πραιτώρια, ένας ιδιόσχημος ναός της Ενετοκρατίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Μιχαήλ Αρχάγγελος στα Πραιτώρια, ένας ιδιόσχημος ναός της Ενετοκρατίας



Στα Πραιτώρια με το ρωμαϊκό παρελθόν και στα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκεται ένας ναός πολύ ιδιαίτερος που χρονολογείται στον 13ο αιώνα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για το ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, έναν ιδιόσχημο ναό , χωρίς άλλο αρχιτεκτονικό προηγούμενο, καθώς διαθέτει ένα εγκάρσιο κλίτος που λειτουργεί ως νάρθηκας και τρία ιερά βήματα που στην ουσία αντιπροσωπεύουν τα κλίτη.

Παρότι οι ντόπιοι αναφέρουν πως είναι κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην πραγματικότητα τα μόνα στοιχεία που παραπέμπουν σε παλαιοχριστιανική είναι ένας κίονας στο εξωτερικό του και κάποια πελέκια που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το κτίσιμο του, χωρίς άλλη γραπτή μαρτυρία για το παρελθόν του.


Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Ιχνηλασία στα μονοπάτια της ιστορίας και της παράδοσης των Πραιτωρίων» ο δάσκαλος Νίκος Κοκολάκης, το σχέδιο του ναού μοιάζει πολύ μ' εκείνα ναών της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας (Κεφάλου-Καλαβρίας και τον καθεδρικό της Μεσσήνης).

Η αλήθεια είναι πως είναι ένα πολύ όμορφο κτίσμα που τραβά αμέσως το βλέμμα καθώς και η θέση όπου βρίσκεται είναι περίοπτη.

Το κεντρικό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στον Μιχαήλ Αρχάγγελο ενώ τα άλλα δύο δε γνωρίζουμε που έχουν αφιερωθεί. Μάλιστα στο βασικό κλίτος και στο σωζόμενο παλιό επίχρισμα του βλέπουμε καρβουνογράμματα, που όμως δεν έχουν καθαριστεί για να είναι ευανάγνωστα.

Αρκετά πήλινα ακουστικά ηχεία υπάρχουν μέσα στο ναό αλλά κι ένας μαρμάρινος σταυρός εντοιχισμένος, προερχόμενος από άλλο χώρο.

Οι εικόνες του δωδεκάορτου από το παλιό τέμπλο του ναού έχουν τοποθετηθεί στην πίσω πλευρά του κτίσματος ενώ μπροστά στο ένα κλίτος υπάρχει νεώτερο ξύλινο τέμπλο, από κυπαρίσσι, φιλοτεχνημένο από το Μιχαήλ Τρουλινό το 1995. 

Σε προθήκη είναι τοποθετημένο ένα παλιό ευαγγέλιο του 1898 ενώ αξίζει ν αναφερθεί πως τα έπιπλα που τον κοσμούν είναι αντίγραφα του Ιερού Ναού του Αγίου Φανουριού στο Βαλσαμόνερο.


Η είσοδος του ναού στο νότιο τμήμα του νάρθηκα είναι πλαισιωμένη από πελέκια σ' ένα εξ αυτών υπήρχε επιγραφή η οποία όμως υπέστη φθορά από την αλυσίδα της καμπάνας κι έτσι δεν διαβάζεται.

Εξωτερικά δυτικά του νάρθηκα υπάρχουν δύο ορθογώνιες κάθετες αντηρίδες και μια οριζόντια νοτιοανατολικά.

Σε σημείο που εφάπτεται του κεντρικού κλίτους κατά τη συνήθεια της εποχής έχει ταφεί ιερέας του χωριού ενώ πρέπει ν αναφερθεί πως όλο ο περίβολος του κατά το παρελθόν ήταν κοιμητήριο.

Γύρω από αυτό μάλιστα είχε κτιστεί τοίχος, ύψους δύο μέτρων, μετά από άδεια του πασά έτσι ώστε να μην περνούν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής τα ζώα τους πάνω από τους τάφους. Ο τοίχος αυτός υπήρχε ως το 1971.

Τη δεκαετία του 1950 ο νάρθηκας του ναού είχε μετατραπεί σε σχολείο για τους μικρούς μαθητές του χωριού  

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



















Σελίδες