Το άγριο και επιβλητικό φαράγγι του Κρουσώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Το άγριο και επιβλητικό φαράγγι του Κρουσώνα


Το Κρουσανιώτικο φαράγγι είναι ένα άγριο αλλά όχι αδιάβατο φαράγγι. Ξεκινά μετά το λιβάδι του Κρουσώνα και καταλήγει έξω από το χωριό.

Στην κοίτη του, στη διάρκεια του χειμώνα, τρέχει νερό ενώ διαθέτει και την πηγή Αριζανό που τρέχει νερό όλο το χρόνο.

Η διάσχιση του γίνεται από τα πλάγια ενώ σε σημεία του διακρίνονται ίχνη του αρχαίου μονοπατιού, μέσω του οποίου οι Μινωίτες κατευθύνονταν προς την Ζώμινθο και από εκεί στο Ιδαίο Άντρο για να προσκυνήσουν τον πατέρα των Θεών, το Δία. 

Η βλάστηση είναι χαμηλή στο εσωτερικό του ενώ ελάχιστα δέντρα μπορεί να συναντήσει κανείς στο διάβα του. Ένα παλιό ασβεστοκάμινο διακρίνεται μισογκρεμισμένο, κάπου στο μέσο της διαδρομής.

Επί τουρκοκρατίας διεξήχθησαν μάχες στο εσωτερικό του με σημαντικότερη εκείνη που έγινε το καλοκαίρι του 1822 όταν χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τον Κρουσώνα με τους ντόπιους αγωνιστές, που δεν ξεπερνούσαν τα 300 άτομα, να παρατάσσονται απέναντι τους. 

Οι ολιγάριθμοι Κρουσανιώτες κάτω από την πίεση των Τούρκων αποτραβήχτηκαν στο Κρουσανιώτικο φαράγγι. Τότε έσπευσαν να τους βοηθήσουν Σφακιανοί και Ανωγειανοί που βρίσκονταν ήδη στο Λιβάδι του Κρουσώνα. 

Η εμφάνιση τους και οι πυροβολισμοί που έριχναν στον αέρα  και πολλαπλασιάζονταν από τον αντίλαλο του φαραγγιού τρόμαξαν τελικά τους Τούρκους και τους έκαναν να υποχωρήσουν, άτακτα, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)













Σελίδες