Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον Αμιρά, ένα μνημείο που κινδυνεύει με κατάρρευση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον Αμιρά, ένα μνημείο που κινδυνεύει με κατάρρευση


Αντικρίζοντας τον παλιό ναό των Ταξιαρχών στον Αμιρά Βιάννου νιώθεις συναισθήματα θλίψης να σε κατακλύζουν. 

Της Ελένης Βασιλάκη

Ένα μνημείο έτοιμο να καταρρεύσει, παραδομένο στην εγκατάλειψη, ένα μνημείο που μοιάζει καταδικασμένο με τους τοίχους του να χάσκουν λες και θέλουν να επικοινωνήσουν με τους απέξω και να τους δείξουν πως λίγος είναι ακόμα ο χρόνος τους. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το οποίο ωστόσο είναι της δεκαετίας του 1960, έχει διαλυθεί και τα όμορφα λιθανάγλυφα του κτίσματος κινδυνεύουν από πλιάτσικο.

Ο μονόχωρος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου χρονολογείται κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, παρότι οι ντόπιοι πίστευαν, μέχρι πρότινος, πως είναι κτίσμα της Ενετοκρατίας. Στο θύρωμα του φέρει τη χρονολογία 1846.

Δε φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο όμως είναι εντυπωσιακό το αγιοθύριδο του, πίσω από το Ιερό, όπως και το ανάγλυφο πάνω από την είσοδο του. Τμήμα λιθανάγλυφου σώζεται και στο ντουλαπάκι του Ιερού, όπου προκαλεί θλίψη η εικόνα της  διαλυμένης Αγίας Τράπεζας.

Παρότι η υγρασία κατακλύζει το χώρο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τους ρόδακες και τους όμορφους δράκους έχει γείρει αλλά δεν έχει σαπίσει.

Παλιότερα και αυτός ο μικρός ναός χρησιμοποιήθηκε στον Αμιρά ως αίθουσα διδασκαλίας , όπως μας λέει ο εφημέριος του χωριού πατήρ Εμμανουήλ Ραπτάκης.

Η αδυναμία αναστύλωσης του οδήγησε τους κατοίκους του Αμιρά το 1975 στο να θεμελιώσουν λίγα μέτρα πιο πάνω ένα νέο ναό αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ αλλά και σε όλες τις επουράνιες δυνάμεις.

Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν το 1979 από τον Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων Θεόδωρο Τζεδάκη.

Ο νέος αυτός ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλου και φέρει στο τέμπλο του εικόνες φιλοτεχνημένες από τους Ψαράκη Εμμανουήλ και Ιωάννη.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)





Η Αγία Τράπεζα


Το ντουλαπάκι του Ιερού




Δράκοι και λουλούδια κοσμούν το τέμπλο του παλιού ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου 

Ο νεώτερος ναός των Ταξιαρχών στον Αμιρά



Σελίδες