Φινοκαλιά: το φυτό που γινόταν σχοινί στα χέρια των παλιών Κρητικών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Φινοκαλιά: το φυτό που γινόταν σχοινί στα χέρια των παλιών ΚρητικώνΗ φινοκαλιά είναι ένα αρκετά διαδεδομένο φυτό σε ξηρά και άγονα εδάφη, που θεωρείται πολύτιμο για τους μελισσοκόμους αφού τα άνθη του σε περιόδους που δεν υπάρχουν πολλά ανθισμένα φυτά, μετά το φθινόπωρο, προσφέρει πλούσιες ποσότητες γύρης και νέκταρ στις μέλισσες.

Ωστόσο οι παλιοί Κρητικοί το ήξεραν και για μια ακόμα χρήση του. Τα κλαδιά του είναι τόσο ανθεκτικά και ελαστικά που έπαιζαν το ρόλο σχοινιού για το δέσιμο, κυρίως σε δεμάτια από σπαρτά και άλλα χόρτα που έπρεπε να μεταφερθούν μαζεμένα χωρίς να σκορπίζουν εδώ κι εκεί.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας με τα κλαδιά του πλέκονταν διάφορα αντικείμενα ενώ χρησιμοποιούνταν και για την παρασκευή χαρτιού.


Η επιστημονική ονομασία της φινοκαλιάς είναι Τhymelaea hirsuta αλλά μπορούμε να τη βρούμε και ως θυμελαία ή θερόκαλο. 

Ως θυμελαία τη συναντάμε επίσης στο Διοσκουρίδη και τον Πλίνιο ενώ το δεύτερο συνθετικό της επιστημονικής ονομασίας της hirsuta σημαίνει τριχωτό, με πυκνό, δασύ, τρίχωμα.

Σελίδες