Το κέντρο του Ηρακλείου το 1961, εικόνες μιας άλλη εποχής (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Το κέντρο του Ηρακλείου το 1961, εικόνες μιας άλλη εποχής (βίντεο)Όμορφες και νοσταλγικές εικόνες του Ηρακλείου, αποτυπώθηκαν στο συγκεκριμένο βίντεο του 1961, υπέροχα συνδυασμένες με τη μοναδική φωνή του Κώστα Μουντάκη.

Ένα Ηράκλειο φιλόξενο για τους κατοίκους του, γεμάτο ζωή, ανθρώπινο. Ένα Ηράκλειο που το κέντρο του ήταν στ' αλήθεια η καρδιά της πόλης, φιλοξενώντας όλα εκείνα τα καταστήματα που έπρεπε κάποιος να επισκεφθεί, καθημερινά, για να ετοιμάσει το τραπέζι της οικογένειας, κι όχι όπως είναι σήμερα, που όλη η λειτουργία του περιστρέφεται γύρω από την προσέλκυση τουριστών.

Βλέπετε το 1961 υπήρχαν ακόμα στο κέντρο του Ηρακλείου πραματευτάδες, ο τροχονόμος που ρύθμιζε την κυκλοφορία μέσα από τη βαρέλα του, μια και η νέα πραγματικότητα των αυτοκινήτων το απαιτούσε,  η αγορά της 1866 γεμάτη κρεοπωλεία και οπωροπωλεία και μια πλατεία Ελευθερίας όπου μπορούσε κάποιος να απολαύσει τη βόλτα του κι όχι να την προσπεράσει όπως κάνει στις μέρες μας, μια που ούτε η λειτουργικότητα της ούτε η αισθητική της επιτρέπουν κάτι περισσότερο.

 Ο Anthony Sooklaris ήταν εκείνος που φρόντισε να μας αφήσει αυτές τις νοσταλγικές εικόνες, εικόνες που 57 χρόνια μετά έχουν ξεθωριάσει στις μνήμες των μεσήλικων Ηρακλειωτών ενώ υπάρχουν μόνο μέσα από περιγραφές και φωτογραφίες στη μνήμη των νέων Ηρακλειωτών.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες