Το μεσαιωνικό πατητήρι στην Καραούλα Αλαγνίου, μάρτυρας ανθηρής αμπελουργίας στην περιοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Το μεσαιωνικό πατητήρι στην Καραούλα Αλαγνίου, μάρτυρας ανθηρής αμπελουργίας στην περιοχή


Νότια του οικισμού του Αλαγνίου, στη θέση Καραούλα, σε ένα μικρό ύψωμα με όμορφη θέα προς το χωριό και τον κάμπο του βρίσκεται μια σημαντική εγκατάσταση οινοποίησης .

Το μέγεθος της μαρτυρά πως γύρω απ αυτήν απλώνονταν μεγάλης έκτασης αμπελώνες που έδιναν ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας, οπότε και χρονολογείται το πατητήρι αυτό, το γνωστό για την ποιότητα του κρασί του Αλαγνίου.




Ο χώρος με δαπάνη του οινοποιείου Λυραράκη και με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού έχει περιφραχθεί για να προστατευθεί από πιθανά μπαζώματα ή αφαίρεση του υλικού του και περιλαμβάνει:

Ένα μεγάλο διαμορφωμένο χώρο (ληνό) σε μαργαϊκό ασβεστόλιθο για το πάτημα των σταφυλιών,διαστάσεων 4,80Χ4,60Χ50 μέτρων, ο οποίος ήταν καλυμμένος με κουρασάνι. 

Πρόκειται για ένα επίχρισμα γνωστό από την αρχαιότητα με εξαιρετικές ιδιότητες μονωτικές και όχι μόνο. Το δάπεδο του ληνού είναι αδρό προφανώς για να μην γλιστρούν εκείνοι που πατούσαν τα σταφύλια.




Ένα υπολήνιο λαξευμένο μέσα στο βράχο, μπροστά από το ληνό, όπου έτρεχε ο μούστος, επίσης μεγάλων διαστάσεων 2,75Χ0,95Χ1,10 μέτρων. Φέρει επίσης επίχρισμα από κουρασάνι.

 Μια γαλεάγρα, δηλαδή ένα πέτρινο πιεστήριο εκείνης της εποχής, με ξύλινα εξαρτήματα, όπου τοποθετούσαν τα τσαμπιά κι ότι απέμενε από το πάτημα των σταφυλιών για να τα συμπιέσουν και να πάρουν μέχρι το τελευταίο γραμμάριο μούστου. Η βάση αυτού του ιδιότυπου πιεστηρίου είναι 1,95 μήκος και 95 εκατοστά  πλάτος ενώ ο λαξευμένος στην επιφάνεια του κύκλος έχει διάμετρο 75 εκατοστά.

Ένα δεύτερο υπολήνιο βρίσκεται μπροστά από το πιεστήριο με διαστάσεις 1,10Χ0,55Χ0,30 μέτρων

Ένα μικρότερο ακόμα, ίσως υπολήνιο, αν και το μέγεθος του δεν βοηθά στην ταύτιση της χρήσης του, βρίσκεται λίγο πιο κάτω.

Η εγκατάσταση αυτή εκτιμάται πως  δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα και περιβάλλονταν από μαντρότοιχο τα ίχνη του οποίο διακρίνονται στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Ότι απέμεινε από το πέτρινο  πιεστήριο όπου συνέθλιβαν το υλικό από το πάτημα των σταφυλιών για να πάρουν όλο το μούστο που περιείχε 

Ένα αντίγραφο της γαλεάγρας που εκτίθεται στον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείο Λυραράκη 

Η μικρότερη λάξευση στην εγκατάσταση που δεν αποκλείεται να ήταν υπολήνιο αν και το μέγεθος της δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο


Σελίδες