Το ευάερο και ευήλιο σπήλαιο της Τρυπητής στο Ρέθυμνο με το τρομακτικό παρελθόν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Το ευάερο και ευήλιο σπήλαιο της Τρυπητής στο Ρέθυμνο με το τρομακτικό παρελθόν


Η Τρυπητή βρίσκεται νότια της πόλης του Ρεθύμνου, 
πλησίον της Εθνικής Οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου και στο ύψος της μεγάλης γέφυρας που διασχίζει το παρακείμενο φαράγγι, το οποίο και διατρέχει το ρέμα Καμαράκι.

Της Ελένης Βασιλάκη

Είναι μια ιδιαίτερη σπηλιά πολύ διαφορετική απ’ όλες τις άλλες αφού ούτε σκοτεινή είναι ούτε υπόγεια αλλά αντίθετα ευάερη και ευήλια. 

Δημιούργημα της φύσης κι όχι του ανθρώπου, σήμερα χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφο, όπως κι όλη η γύρω περιοχή στην οποία έχει γίνει περίφραξη. 

Στο παρελθόν όμως ο ρόλος της υπήρξε πολύ σημαντικός. Εκεί λέγεται πως είχε στεγαστεί το στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης αποτελώντας παράλληλα κέντρο εφοδιασμού πυρομαχικών.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως προσέφερε καταφύγιο στους κατοίκους του Ρεθύμνου στη διάρκεια του Πολέμου. Μάλιστα δύο παιδάκια, που την περίοδο της Κατοχής βρήκαν εκεί αφημένα πυρομαχικά, άρχισαν να τα σκαλίζουν με αποτέλεσμα να εκραγούν και να σκοτωθεί το ένα εξ αυτών, όπως περιγράφει ο Χάρης Στρατηδάκης στο βιβλίο του "Το Ρέθυμνο του τρόμου: ιστορική πραγματικότητα και αστικοί μύθοι".

Το σημείο όπου βρίσκεται η Τρυπητή είναι προνομιακό αφού αφενός διαθέτει ανοικτό οπτικό πεδίο προς όλο το Ρέθυμνο και τη θάλασσα του αλλά ταυτόχρονα είναι και καλά κρυμμένο αφού η δεύτερη είσοδος του από την Εθνική Οδό, στα τοιχώματα του φαραγγιού, δεν είναι ορατή.
  
Μεταγενέστερα κι αφότου η Κρήτη απελευθερώθηκε, κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970, λειτούργησε και ως ερωτική φωλιά για τα ρεντεβού νεαρών ζευγαριών του Ρεθύμνου.

Η Τρυπητή, είναι ένα σπήλαιο διαμπερές καθώς διαθέτει δυο μεγάλα ανοίγματα που λειτουργούν ως είσοδοι –έξοδοι και μικρότερα σε ψηλότερα σημεία, που μοιάζουν με παράθυρα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 115 μέτρων και η χωρητικότητα της είναι αρκετά μεγάλη. Ο Ελευθέριος Πλατάκης, που την επισκέφθηκε τον Άυγουστο του 1961, κατέγραψε το μήκος της στα 23 μέτρα, το πλάτος της τα 24, το ύψος της στα 8 μέτρα με συνολικό μήκος διαδρόμων στα 70 μέτρα.

Ασβεστολιθική είναι η σύσταση της πέτρας που δημιούργησε αυτή τη σπηλιά με θέα από τη μια πλευρά προς τη γέφυρα  και από την άλλη προς την πόλη του Ρεθύμνου. 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
Η είσοδος-έξοδος με θέα την πόλη του Ρεθύμνου

Η είσοδος-έξοδος από την πλευρά της ΕΟ στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού













'Εμας μικρός λαλευμένος αρόλιθος στην μια από τις εισόδους της Τρυπητής



Η θέα ψηλά από την Τρυπητή


Σελίδες