Ταμαρίλλο: από τις μακρινές Άνδεις στο "εξωτικό" Μονοπάρι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Ταμαρίλλο: από τις μακρινές Άνδεις στο "εξωτικό" Μονοπάρι Ρεθύμνου


Δεν υπάρχει χωριό της Κρήτης που να μην κρύβει μια έκπληξη και κάτι ξεχωριστό. Στο Μονοπάρι Ρεθύμνου, ένα χωριό που κυρίως είναι γνωστό για το περίφημο κάστρο του, γνωρίσαμε το Ταμαρίλλο, του οποίου πατρίδα είναι οι Άνδεις.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο κ Ιωσήφ, με καταγωγή από την Ασή Γωνιά Αποκορώνου, το καλλιεργεί στην αυλή του σπιτιού του κι όταν το είδαμε πρώτη φορά νομίζαμε πως ήταν μακρόστενη ντομάτα.

Όταν το δοκιμάσαμε όμως και νιώσαμε όλο αυτόν τον καταιγισμό γεύσεων και αρωμάτων, να πλημμυρίζει το στόμα μας, καταλάβαμε πως επρόκειτο για ένα συγγενές μεν είδος την ντομάτας αλλά πολύ πολύ διαφορετικό απ’ αυτήν.

Το άρωμα του μοιάζει μ' εκείνο του φρούτου του πάθους ενώ η γεύση του είναι γλυκιά, χωρίς όμως ακριβώς να παραπέμπει σε φρούτο. Άλλη μια ιδιαιτερότητα του είναι πως το φυτό που το παράγει δεν είναι σαν τις γνωστές ντοματιές αλλά ολόκληρο δέντρο.


Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το ιδισαίτερο ντοματάκι μάθαμε πως ονομάζεται tamarillo ή αλλιώς ντομάτα δέντρο, ή ντομάτα των Άνδεων, και είναι φυτό ιθαγενές στις  Άνδεις της Νότιας Αμερικής , στο Εκουαδόρ, στο Περού, στη Χιλή, τη Βολιβία και την Κολομβία, όπου καλλιεργείται σε κήπους και είναι πολύ δημοφιλές. 

Επίσης μπορούμε να το βρούμε στην Ινδία, στην Αφρική, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και άλλες χώρες όπου έχει μεταφερθεί η καλλιέργεια του.

 Πριν το 1967 το όνομα του ήταν απλά δέντρο ντομάτας, όμως μετονομάστηκε σε Ταμαρίλλο για να ξεχωρίζει από την κανονική ντομάτα.

Ευδοκιμεί σε εύκρατα και ψυχρά κλίματα, καθώς και σε περιοχές με θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 22 ° C. Το ύψος του δέντρου ντομάτας μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πέντε μέτρα ενώ το πικ της παραγωγής του έρχεται μετά από 4 χρόνια από τη φύτευση του. Ζει περίπου 12 χρόνια αυτό το δέντρο. Οι καρποί του πέρα από κόκκινο χρώμα μπορούν να είναι κίτρινοι, πορτοκαλί, μέχρι σχεδόν μοβ.

Ο καρπός της ντομάτας αυτής έχει υψηλή διατροφική αξία αφού  περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες A, B, C και Κ ενώ είναι πλούσιος σε ανόργανα άλατα, ειδικά ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο , διαθέτοντας ακόμα πρωτεΐνη και καροτένιο.

Ο κ Ιωσήφ μας είπε πως τον κάνουν γλυκό και μαρμελάδα, πέρα από το ότι τον τρώνε ωμό και σε σαλάτα, στην οποία δίνει ιδιαίτερη γεύση.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Ο κ Ιωσήφ καλλιεργεί δύο δέντρα ντομάτας στο σπίτι του 
  







Σελίδες