Ο ιδιαίτερος ναός του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε επί Ενετοκρατίας στην Κασταμονίτσα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ο ιδιαίτερος ναός του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε επί Ενετοκρατίας στην Κασταμονίτσα


Βλέποντας τον απέξω σε καμιά περίπτωση δε μπορείς να σκεφτείς πως πρόκειται για ένα παλιό ναό. Κι όμως πίσω από το, κατασκευασμένο το 1970, εξωτερικό στέγαστρο βρίσκεται ένας ναός που όλα δείχνουν πως κτίστηκε επί Ενετοκρατίας και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Κασταμονίτσα βρίσκεται μέσα στον οικισμό κι έχει όλα τα χαρακτηρηστικά ενός ναού πιθανότατα, του 14ου αιώνα. Ωστόσο ήταν τόσο μικρός που τη δεκαετία του 70 σκέφτηκαν οι κάτοικοι του πως μια και γιορτάζει χειμώνα έπρεπε με κάποιο τρόπο οι πιστοί που προσέρχονταν στη χάρη του να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι κατασκεύασαν γύρω του ένα νεώτερο κτίσμα που είναι κάτι παραπάνω από στέγαστρο μια και τον κλείνει ολόκληρο στο εσωτερικό του.

Έτσι βλέπεις απέξω ένα νεώτερο  ναό και μπαίνεις μέσα όπου αντικρίζεις  ένα παλιότερο με λιγοστές και φθαρμένες τοιχογραφίες στην κόγχη του ιερού του και κατασκευαστικά στοιχεία της Ενετοκρατίας.

Οι περισσότερες από τις εικόνες του φιλοτεχνημένες, μεταγενέστερα, από λαϊκό ζωγράφο είναι τοποθετημένες πάνω σε ένα απλό και λιτό τέμπλο. Ξεχωρίζει εκείνη της Αγίας Κυριακής, που τιμά ιδιαίτερα η Κασταμονίτσα, της οποίας το όνομα έχει γραφεί όπως προφέρεται, δηλαδή "Κυργιακή"












Σελίδες