Η σχεδόν άγνωστη Κρήνη Σουγιουλτζή Μολά Μουσταφά στην Αγία Τριάδα στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η σχεδόν άγνωστη Κρήνη Σουγιουλτζή Μολά Μουσταφά στην Αγία Τριάδα στο Ηράκλειο


 


Στη συμβολή της οδού Παλμέτη με την οδό Ντεντιδάκηδων, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο, σώζεται η τουρκική κρήνη Σουγιουλτζή Μολά Μουσταφά.

Όσοι, λίγοι, τη γνωρίζουν την αποκαλούν ωστόσο κρήνη Παλμέτη, από το δρόμο όπου βρίσκεται.

Της Ελένης Βασιλάκη

Όπως μας εξήγησε η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα τη βρίσκουμε σε κατάλογο του Ν. Σταυρινίδη, στον τόμο Ε των Τουρκικών Αρχείων του Ηρακλείου, ως η κρήνη στο σοκάκι του φούρνου, καθώς στο δρόμο που τέμνει την Παλμέτη, δηλαδή στην οδό Ντεντιδάκηδων, υπήρχε ένας από τους πιο γνωστούς παλιούς φούρνους του Ηρακλείου.


Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί η γούρνα όπου έτρεχε το νερό της κρήνης του Σουγιουλτζή Μολά Μουσταφά ενώ γενικότερα, θα λέγαμε, πως δεν σώζεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ολόκληρο το οικοδόμημα αφού πέρα από τη φθορά του χρόνου κάποιοι έχουν φροντίσει να το "στολίσουν" κιόλας με συνθήματα.

Το εσωτερικό της κρήνης, όπως είδαμε από το άνοιγμα της πόρτας, χρησιμοποιείται ως αποθήκη.

Το μπέρδεμα με την κρήνη του Μελέκ Ιμπραήμ Πασά

Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό, επειδή πολλοί μπερδεύουν τη συγκεκριμένη κρήνη μ' εκείνη του Μελέκ Ιμπραήμ Πασά, πως η δεύτερη βρισκόταν κοντά στην Αρμένικη Εκκλησία στο λεγόμενο Μικρό Τσαρσάκι, από την οδό Λήμνου προς την Καλοκαιρινού.

 Ο Μελέκ Ιμπραήμ Πασάς διετέλεσε διοικητής της Κρήτης.Η κρήνη με το όνομα του είχε καταγραφεί ως διασωθέν μνημείο, κάτω από άγνωστες συνθήκες όμως χάθηκε από προσώπου γης. 

Μάλιστα όπως μαρτυρά και η φωτογραφία του G. Gerola, που παραθέτουμε, αντί για γούρνα είχε ενσωματωμένη σαρκοφάγο, μάλλον ενετική, όπως μας πληροφορεί ο Στ. Σπανάκης.

(Στοιχεία για τις δύο κρήνες μας διέθεσε η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Κανένας σεβασμός στα μνημεία του Ηρακλείου


Η χαμένη κρήνη του Μελέκ Ιμπαραήμ Πασά της Αρμένικης Συνοικίας 

Σελίδες