Ξενιτεμένη εικόνα του Αγίου Μηνά, του 18ου αιώνα,επιστρέφει στο σπίτι της στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ξενιτεμένη εικόνα του Αγίου Μηνά, του 18ου αιώνα,επιστρέφει στο σπίτι της στο Ηράκλειο



Στο «σπίτι» της, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο επιστρέφει μια από τις ξενιτεμένες εικόνες του Αγίου που χθες, 10 του μηνός, δημοπρατήθηκε από οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία. Ο Άγιος φαίνεται να έκανε το θαύμα του και μετά από παρέμβαση στον γερμανικό οίκο ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά απέκτησε την εικόνα στο χαμηλότερο τίμημα.

Προ ημερών σε δημοσίευμα του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης έκανε γνωστό πως μια όμορφη εικόνα του Αγίου Μηνά επρόκειτο να δημοπρατηθεί στη Γερμανία, καταλήγοντας στα χέρια όποιου προσέφερε το υψηλότερο τίμημα.

Η εν λόγω εικόνα ήταν ανάμεσα σε 1053 εικόνες της Ορθοδοξίας που θα έβγαιναν στο σφυρί, οι περισσότερες προέρχονταν από τη Ρωσία, οι υπόλοιπες από την Ελλάδα και ελάχιστες από άλλες βαλκανικές χώρες.

Είναι μια εικόνα του 18ου αιώνα, διαστάσεων 38 Χ 49 εκατοστών,  σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών,  που όπως περιγράφει ο Νίκος Ψιλάκης, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Είναι ο αιώνας της  πολιτιστικής παρακμής, με τις συνέπειες της οθωμανικής κατοχής να επηρεάζουν κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας και, πρωτίστως, τη θρησκευτική τέχνη. Μικρές εστίες που δραστηριοποιούνται σε όλο τον ελληνικό χώρο, τότε,  αναλαμβάνουν να συντηρήσουν με κάθε τρόπο μια μεγάλη παράδοση, ωστόσο η βυζαντινή τέχνη δεν θα επιστρέψει ποτέ στην άνθηση που είχε γνωρίσει κατά την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης.

Άγνωστο αν η εικόνα προέρχεται από την Κρήτη ή από κάποιαν άλλη περιοχή. Ο Άγιος εικονίζεται σε προχωρημένη ηλικία και γύρω (δεξιά, αριστερά και κάτω) διακρίνονται δέκα μικρότερα εικονίδια με στιγμές από το μαρτύριό του. Στην πάνω μεριά της ο Χριστός προβαίνει μέσα από τις νεφέλες και κοιτάζει τον άγιο του.

(Οι πληροφορίες για την εικόνα αντλήθηκαν από το karmanor ενώ για την απόκτηση της από το φιλόλογο-αρχαιολόγο Νίκο Γιγουρτάκη)







Σελίδες