Από τους δρόμους, στα σχολεία και τα ιδρύματα, πρώην αδέσποτα προσφέροντας σπουδαίο έργο μέσω της SAPT Hellas - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Από τους δρόμους, στα σχολεία και τα ιδρύματα, πρώην αδέσποτα προσφέροντας σπουδαίο έργο μέσω της SAPT Hellas
Ήταν εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις και τις καρδιές όλων. Όταν στο τέλος των ομιλιών το κοινό χειροκροτούσε ο Μάρντουκ κατάφερνε με το δικό του τρόπο, γαβγίζοντας δηλαδή, να επιδοκιμάζει όσα άκουγε μια και δεν μπορούσε σαν τους ανθρώπους να χειροκροτήσει κι εκείνος.

Ο Μάρντουκ είναι ένα πανέξυπνος σκύλος, μέλος της ομάδας SAPT Hellas, που μαζί με άλλα πρώην αδέσποτα σκυλιά προσφέρουν σπουδαίο έργο.


Η SAPT Hellas είναι μια ομάδα που απαρτίζεται αποκλειστικά από  εθελοντές που έχουν υιοθετήσει αδέσποτα σκυλιά, ημίαιμα, κι όχι ράτσας, τα έχουν εκπαιδεύσει και επισκέπτονται σχολεία και ιδρύματα ενημερώνοντας και βοηθώντας με πολλούς τρόπους παιδιά και ενήλικες που το έχουν ανάγκη.

Δύο από τους εθελοντές της ομάδας ,η εκπαιδεύτρια των σκύλων Χριστίνα Οικονόμου και η Ρόη Μπολωνάκη, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: "Μαθαίνοντας να ζούμε με τα ζώα: δράσεις για την ευαισθητοποίηση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών για τα ζώα συντροφιάς", που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δήμο Χερσονήσου και τη Φιλοζωική Ομάδα Σείριος.

Μαζί με τα δύο μέλη της SAPT Hellas ήταν και ο Μάρντουκ, ένα μικρού μεγέθους πανέξυπνο και χαδιάρικο, πρώην αδέσποτο, που λάτρεψαν όσοι είδαν από κοντά.

Η SAPT Hellas δεν ανήκει σε κάποια από τις Ελληνικές Ομοσπονδίες καθώς δεν είναι ένα φιλοζωικό σωματείο ή σύλλογος με την στενή έννοια του όρου. Ως εκ τούτου δεν διαθέτει  εγκαταστάσεις φιλοξενίας ζώων απλά στόχος της είναι οι επισκέψεις σε σχολεία και σε ιδρύματα για ΑμεΑ. με συνοδούς τους σκύλους της, που είναι εκπαιδευμένοι, από εθελοντές εκπαιδευτές σκύλων.

Ο Μάρντουκ
 Μεταξύ των όσων υλοποιεί είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης για να αναστρέψει την σημερινή, αλλά κυρίως την αυριανή κατάσταση σε ότι αφορά στα ζώα. Να μεταδώσει στα παιδιά βασικές γνώσεις, που λείπουν ως επί το πλείστον από την ελληνική οικογένεια, αναφορικά με τη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα

Θέλει τα σημερινά παιδιά να γίνουν αυριανοί πολίτες που δεν θα αφήνουν πίσω τους γενιές αδεσπότων γι αυτό και τα μέλη της ομάδας μεταβαίνουν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, και «περνούν» στα παιδιά σημαντικά μηνύματα όπως, τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου (κηδεμονία), ποιες είναι οι ανάγκες του σκύλου, πώς μπορούμε να γνωρίσουμε έναν αδέσποτο ή δεσποζόμενο σκύλο και να τον χαϊδέψουμε, τι πρέπει να προσέχουμε εάν ο σκύλος έχει κάποια δερματική πάθηση, πώς να μην προκαλούμε τα αμυντικά ένστικτα των σκύλων που συναντούμε στον δρόμο, την ανάγκη στείρωσης του ζώου συντροφιάς αλλά και το ότι  όταν πηγαίνουμε βόλτα τον σκύλο μας να συλλέγουμε τις ακαθαρσίες του.

Όλα αυτά γίνονται όχι μόνο προφορικά αλλά και με πρακτική εφαρμογή των οδηγιών, μέσω παραδειγμάτων αλληλεπίδρασης των εθελοντών με τους σκύλους και στην συνέχεια αλληλεπίδρασης των παιδιών με τους σκύλους.

Ο Μίκυ που από το Ηράκλειο βρέθηκε στην Αθήνα και είναι το νεώτερος μέλος της SAPT Hellas

Επίσης αποστολή της ομάδας και των σκύλων της είναι η εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Όπως επισημαίνουν στην SAPT Hellas οι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.

Εδώ έρχεται η θεραπευτική επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να κρίνει με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται, και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η SAPT Hellas έχει εντάξει στο πρόγραμμα της δωρεάν εθελοντικές επισκέψεις σε σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας  όπου προσφέρει τη μοναδική εμπειρία του «κοινωνικού ξεκλειδώματος»  των ατόμων που βρίσκονται εκεί.

Παράλληλα η ομάδα βοηθά όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων, προωθώντας και υποστηρίζοντας τις υιοθεσίες σκύλων χωρίς όμως να έχει δυνατότητα περισυλλογής ή φιλοξενίας τους.

Και ένας σκύλος από το Ηράκλειο στην ομάδα της SAPT

Ανάμεσα στα περίπου 15 σκυλιά της ομάδας που δραστηριοποιούνται μαζί με τους εθελοντές ιδιοκτήτες τους είναι κι ένα πρώην αδέσποτο, που υιοθετήθηκε από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

Ο Μίκυ βρέθηκε στην οδό Ερμή στο Ηράκλειο να περιφέρεται με άλλα αδέσποτα, ένα εκ των οποίων το σκότωσε αυτοκίνητο. Εκείνος κι ένα ακόμα σκυλάκι ήταν πιο τυχερά και τα βρήκαν μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Σείριος, που τα φωτογράφησαν και τα έβαλαν στο διαδίκτυο.

Είδε τη φωτογραφία του Μίκυ η Σεραφίνα από την Αθήνα και παρόλο που είχε άλλους δύο σκύλους τον υιοθέτησε. Πλέον είναι το νεότερο μέλος της SAPT Hellas και πηγαίνει σε σχολεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα όπου, εκτελεί ένα πολύ σοβαρό έργο ενημερώνοντας και κάνοντας θεραπευτική παρέα σε παιδιά και ενηλίκους με νοητικά ή κινητικά προβλήματα.

Θα ήταν ευχής έργο μια τέτοια ομάδα σαν την SAPT Hellas να μπορούσε να δημιουργηθεί στην Κρήτη. Εθελοντές και πολλά πρώην αδέσποτα υπάρχουν, αν βρεθεί λύση και στο θέμα της εκπαίδευσης των σκύλων, πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν στον τομέα της ενημέρωσης του κόσμου αλλά και θεραπευτικά, με τον τρόπο που μας έμαθε πως λειτουργεί και προσφέρει η SAPT HellasΣελίδες