Ο Πικάσο και η σχέση του με τον Κρητικό Μινώταυρο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ο Πικάσο και η σχέση του με τον Κρητικό Μινώταυρο




Στους λάτρεις των εικαστικών είναι γνωστό πως ο διασημότερος ίσως ζωγράφος στον κόσμο, ο Πάμπλο Πικάσο, είχε πηγή έμπνευσης για πολλά έργα του το Μινώταυρο ενώ γενικότερα οι μυθολογικές παραστάσεις από την αρχαιότητα είχαν επηρεάσει βαθύτατα τις δημιουργίες του. 

Ο Πικάσο δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, όμως  σε πολλά έργα του φαίνεται η επίδραση που είχε η χώρα μας και ειδικά η μυθολογία της στον καλλιτέχνη. 



Ο Πικάσο ήρθε σε επαφή με την αρχαία ελληνική τέχνη στις σχολές της Λα Κορούνια και της Βαρκελώνης, ζωγραφίζοντας και μελετώντας εκμαγεία αρχαίων γλυπτών.

 Μελέτησε περαιτέρω την αρχαία ελληνική τέχνη στο Λούβρο και στην Ιταλία.

Μετά το 1924, επηρεασμένος από την επαφή του με το σουρεαλισμό άρχισε να απομακρύνεται από τον νεοκλασικισμό. Ωστόσο, ο διάλογος του με την ελληνική αρχαιότητα συνεχίζεται μέσα από έργα του που έχουν ως θέμα κυρίως το Μινώταυρο.



Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου στο  Μιλάνο φιλοξενείται έκθεση που παρουσιάζει έργα του Πάμπλο Πικάσο με πηγές έμπνευσής του από την αρχαιότητα. 

Με τίτλο «Πικάσο, Μεταμορφώσεις», η έκθεση παρουσιάζει τα έργα του ιδιοφυούς καλλιτέχνη και τα αρχαία τεχνουργήματα που τον ενέπνευσαν.

Στο Βασιλικό Ανάκτορο του Μιλάνου εκτίθενται συνολικά  200 έργα και αντικείμενα, που προέρχονται από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, όπως το μουσείο Πικάσο στο Παρίσι. 



Η έκθεση προσκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει πώς ο Πικάσο, που διαρκώς άλλαζε στυλ, παρέμεινε βαθιά επηρεασμένος από την αρχαιότητα και τους χαρακτήρες των μυθολογικών της αφηγήσεων, με πρώτο από όλους τον Μινώταυρο.



Σελίδες