Εφέδρα: Το φυτό που λειτούργησε ως αναβολικό για τους αθλητές αλλά απαγορεύθηκε λόγω παρενεργειών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Εφέδρα: Το φυτό που λειτούργησε ως αναβολικό για τους αθλητές αλλά απαγορεύθηκε λόγω παρενεργειών




Περπατώντας σ’ ένα ωραίο μονοπάτι στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου παρατήρησα ένα θάμνο που είχε κάνει «κατάληψη» στο φύλλωμα δέντρων βελανιδιάς στολίζοντας το με τους ρόδινους, μικρούς καρπούς του.

Συνήθως τόσο ψηλά σκαρφαλώνει ο κισσός όμως τούτος εδώ ο θάμνος διέφερε, κι όπως ήταν φυσικό μου κίνησε την περιέργεια.Μου είπαν πως το όνομα του είναι Εφέδρα κι όταν έψαξα περισσότερες πληροφορίες γι αυτόν δεν πίστευα στα μάτια μου διαβάζοντας τις ιδιότητες του.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Ephedra foeminea και είναι ένας πολυετής αναρριχώμενος θάμνος με διακλαδιζόμενους πράσινους κυλινδρικούς, εύκαμπτους βλαστούς.


Ο καρπός του, μια κόκκινη σαρκώδη ράγα, εμφανίζεται το φθινόπωρο.
Η Εφέδρα είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας, σε χαμηλά υψόμετρα, σε δάση και θαμνότοπους, σε ρέματα και πετρώδεις θέσεις, βλέποντας τη πολύ συχνά να αναρριχάται σε δέντρα και άλλους θάμνους.

Τι κάνει όμως αυτό το θάμνο ξεχωριστό;

Η εφέδρα περιέχει δυο αλκαλοειδή,την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και έχουν αποσυμφορητική δράση.

Είναι ένα  δηλητηριώδες φυτό όμως έχει χρησιμοποιηθεί, το υπέργειο τμήμα του, ως βρογχοδιασταλτικό, για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. Ακόμα λένε πως τα αλκαλοειδή του είναι αποτελεσματικά σε δερματικές αλλεργίες, στους ρευματισμούς και στην χαμηλή πίεση του αίματος.Βέβαια όντας δηλητηριώδες δεν προτείνουμε σε κανένα να το βάλει στη ζωή του περιμένοντας θεραπεία.


Κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκε από τους αθλητές ως αναβολικό, ειδικά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως καφεΐνη, μεθαμφεταμίνη και ασπιρίνη για την απότομη απόκτηση ενέργειας και την βελτίωση των αντανακλαστικών τους. 

Όμως απαγορεύθηκε στη συνέχεια γιατί η παρατεταμένη χρήση ή και η υπερβολική δόση του μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο ή να προκαλέσει άλλες παρενέργειες όπως ζαλάδα, υπερένταση, πονοκέφαλο, ναυτία, άγχος, αϋπνίες, κούραση, ταχυπαλμία και ψηλή πίεση.



Σελίδες