Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βενί, ένα αληθινό κόσμημα για την περιοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βενί, ένα αληθινό κόσμημα για την περιοχή

 



  Χωμένος μέσα στο πράσινο, γεμάτος από τις μυρωδιές του βασιλικού, κι έχοντας δίπλα του να ρέει το πολύτιμο και σε μεγάλες ποσότητες νερό που διαθέτει το χωριό, βρίσκεται ο ιερός ναό της Παναγίας, στο Βενί Μυλοποτάμου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Κτισμένος μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, αυτός ο ναός είναι πλέον ένα κόσμημα για το χωριό και γενικότερα για την περιοχή χάρη και στις φιλότιμες προσπάθειες του παπά Γιώργη Μυρθιανού, ο οποίος βλέποντας πως ήταν έτοιμος να καταρρεύσει χρηματοδότησε, με ποσό που είχε συγκεντρώσει από την ενορία του, τις εργασίες αναστύλωσης του κτίσματος και ανάδειξης του τοιχογραφικού του πλούτου.


Γιατί ο ναός της Παναγίας (αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου) είναι κατάγραφος με ωραίες τοιχογραφίες , που αποκαλύφθηκαν όταν απομακρύνθηκε o ασβέστης που τις κάλυπτε

 Βέβαια δεν διασώθηκαν όλες όμως μια εικόνα τους έχει σήμερα όποιος επισκεφθεί το ναό, που εκτός από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου φιλοξενεί κατά καιρούς και διάφορα μυστήρια, δεδομένου ότι διαθέτει ένα όμορφο και ευρύχωρο περιβάλλοντα χώρο.


Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει, στην κόγχη του Ιερού, η Πλατυτέρα, έχοντας δεξιά και αριστερά τον Άγιο Στέφανο και τους συλλειτουργούντες ιεράρχες. Στο τόξο του Ιερού ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που διακρίνει κανείς στο ναό της Παναγίας στο Βενί είναι η Ανάληψη, η μορφή της Παναγίας έχοντας γύρω της τους δώδεκα Αποστόλους, η Γέννηση και το πρώτο μπάνιο του Ιησού, τα Εισόδια, μορφές διαφόρων Αγίων αλλά και η Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από την οποία βλέπουμε με λατινικούς χαρακτήρες γραμμένες τις ημερομηνίες 1640 και 1680. 

Σε διάφορα σημεία του ναού ξεχωρίζουν χαραγμένες λέξεις στα λατινικά προφανώς από Λατίνους επισκέπτες την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Η Κοίμηση στη Θεοτόκου
Σε σημείο που προκαλεί έκπληξη, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο βλέπουμε στους τοίχους μπροστά από την κύρια έξοδο, υπάρχουν σπαράγματα τοιχογραφιών με παραστάσεις της  κολάσεως και εμφανή αναφορά στην αμαρτία της τοκογλυφίας.

Μια παλιά ξύλινη εικόνα της κοιμήσεως είναι τοποθετημένη στο πλάι της κύριας εισόδου και ακριβώς πίσω της, στην τοιχογραφία, εμφανίζονται οι Άγιοι Ευστάθιος και Προκόπιος.

Σε κοντινή απόσταση από το ναό τρέχει γάργαρο το νερό πηγής καθώς το Βενί είναι από τα λίγα χωριά του Μυλοποτάμου στο οποίο η φύση χάρισε πλούσια αποθέματα νερού. Παλιότερα δεξιά της εκκλησίας υπήρχε μπάζωμα που έφτανε το ένα μέτρο και το οποίο απομακρύνθηκε ώστε να αποκτήσει το κτίσμα την ελευθερία του και να αναδειχθεί καλύτερα.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Η μορφή της Παναγίας πλαισιωμένη από τους Αποστόλους







Οι επισκέπτες του ναού, επί Ενετοκρατίας, χάραζαν τα ονόματα τους πάνω στον τοίχο 


Εδώ πιθανόν υπήρχε η μορφή του κτήτορος του ναού 

Παράσταση της Κολάσεως

Η τοκογλυφία ως αμάρτημα 

Παλιά εικόνα της Παναγίας












Σελίδες