Ο ερειπωμένος δίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Αξό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ο ερειπωμένος δίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Αξό


   

Η αληθινή πίστη δεν χρειάζεται όμορφους και πλούσιους ναούς για να λειτουργήσει, αρκούν ακόμα και τα ερείπια για να παραμείνει δυνατή και γνήσια.

Τρανή απόδειξη η ηλικιωμένη γυναίκα της φωτογραφίας την οποία πέτυχα την ώρα που είχε πάει για να θυμιάσει στα ερείπια του ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Αξό. 

Τι κι αν ο ναός δεν έχει σκεπή, δεν έχει εικόνες και δεν είναι λειτουργικός, με την έννοια που όλοι ξέρουμε, εκείνη νιώθει πως παραμένει χώρος λατρείας και τιμής στον Μιχαήλ Αρχάγελλο, στον οποίο και είναι αφιερωμένος. 

Έρχομαι καθημερινά, μου είπε και συνέχισε με ευλάβεια το άναμμα του θυμιατού της.


Ο ερειπωμένος δίκλιτος ναός του Μιχαήλ Αρχάγγελου (το ένα κλίτος του είναι στενότερο από το άλλο) βρίσκεται στο κέντρο της Αξού, θεμελιωμένος στα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Είναι άγνωστο πότε καταστράφηκε με πιθανότερο να περιήλθε σε αυτή την κατάσταση λόγω των Τούρκων.

Στο ιερό του, χαμηλά, βλέπουμε ακόμα σπαράγματα τοιχογραφιών ενώ σε ένα μικρό ανοικτό ντουλαπάκι, στον τοίχο του, έχει τοποθετηθεί μια εικόνα του Μιχαήλ Αρχάγγελου για να μαρτυρά σε ποιόν Άγιο ανήκει.


Κάτω από τον τοίχο αυτό, εξωτερικά του ναού, βρίσκεται μια ωραία παλιά Κρήνη ,στην οποία ο Άγγλος πλοίαρχος και χαρτογράφος T.A.B. Spratt κατά την επίσκεψη του, κάπου στο 1850, είχε γράψει πως διέθετε μια μικρή μαρμάρινη γούρνα όπου οι κοπέλες του χωριού έπλεναν τα ρούχα, αρδεύοντας οι κάτοικοι, με το νερό της πηγής που τροφοδοτούσε την κρήνη, τους κήπους τους.

Η φωτογραφία και οι πληροφορίες για την κρήνη αντλήθηκαν από το βιβλίο "Τ. Α. Β. SPRATT.Ταξίδια και Έρευνες στην Κρήτη του 1850" σε μετάφραση Μαρίας Ψιλάκη και σχολιασμό Νίκου Ψιλάκη
Μάλιστα πάνω στην πλάκα της κρήνης ο Spratt είχε ανακαλύψει μια μακροσκελή επιγραφή με πρώιμους χαρακτήρες, εν μέρει γραμμένους βουστροφηδόν.

Η επιγραφή αυτή δεν φαινόταν καλά γιατί οι γυναίκες του χωριού συνήθιζαν επάνω της να απλώνουν τα ρούχα και να τα χτυπούν με τον κόπανο για να καθαρίσουν. Έτσι ο Spratt είχε ζητήσει από μια κοπέλα να την καταβρέχει διαρκώς για να μπορέσει να δει καθαρά τα γράμματα της και να τα αντιγράψει.


Ο ίδιος είχε αναφερθεί τότε σε 6 ή 8 ναούς που διέθετε το χωριό επισημαίνοντας μάλιστα πως καταστρέφονται επειδή οι κάτοικοι δεν μπορούν να τους συντηρήσουν. Εξάλλου τότε η Αξός είχε δεν είχε σαράντα χριστιανικές οικογένειες.

Ελένη Βασιλάκη

 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)










Σελίδες