Δύο Κρητικά μουσεία στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών μουσείων, σύμφωνα με την TripAdvisor - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Δύο Κρητικά μουσεία στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών μουσείων, σύμφωνα με την TripAdvisor




Δύο μουσεία της Κρήτης φιγουράρουν μέσα στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών μουσείων σύμφωνα με τα Travellers' Choice Awards, που απονέμει η TripAdvisor .

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης.

Μάλιστα στην δημοφιλή ταξιδιωτική πλατφόρμα προτείνεται να συνδυαστεί η επίσκεψη σε αυτό με επίσκεψη στην Κνωσό.


Ειδικότερα στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών μουσείων βρίσκουμε το Μουσείο της Ακρόπολης, του Ηρακλείου, το Εθνικό Μουσείου στην Αθήνα, το Μουσείο της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στα Χανιά, και το Μουσείο Ελιάς στις Κυκλάδες.

Να σημειώσουμε πως ανακοινώθηκε και η λίστα με τα 25 καλύτερα μουσεία στον κόσμο όπου στην 6η θέση φιγουράρει το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Η κατάταξη έγινε με βάση τα Travellers' Choice Awards που απονέμει η TripAdvisor, τα οποία προκύπτουν από τις προτιμήσεις των εκατομμυρίων ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα σε όλο τον κόσμο.

Καλύτερο μουσείο στον κόσμο αναδείχθηκε το Musée d'Orsay στο Παρίσι και ακολούθησαν το Μνημείο 11ης Σεπτεμβρίου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, μετά από τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στις αίθουσες του και ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2014, έχει "εκτοξευθεί" στη συνείδηση των επισκεπτών του ως ένα από τα πιο ωραία και ενδιαφέροντα μουσεία στην Ελλάδα, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό Ελλήνων και ξένων που το επισκέπτονται καθημερινά.

Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. 

Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του, ωστόσο, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατεξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.


Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάσθηκε σε τρεις φάσεις, από το 1935 ως το 1958, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856 και τα ερείπιά της είναι ορατά σήμερα στον κήπο του μουσείου.




Το Μουσείο της Εθνικής μας στα Χανιά

Το Μουσείο της Εθνικής Ελλάδος, στην οδό Τσουδερών 40 στα Χανιά, αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο στην χώρα  και ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν σε επίπεδο εθνικών ομάδων παγκοσμίως.

Στο εσωτερικό του ζωντανεύει» η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου την οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει μέσα από τα εκατοντάδες αντικείμενα και φανέλες της Εθνικής ομάδας τόσο του σήμερα, όσο και από παλαιότερες εποχές. 

Από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα που μπορεί να δει κάποιος στο Μουσείο είναι οι φανέλες των Ελλήνων διεθνών από ιστορικά παιχνίδια και όχι μόνο, το αντίγραφο του Κυπέλλου από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004, το εισιτήριο του τελικού Ελλάδα-Πορτογαλία, η μπάλα από το παιχνίδι Ελλάδα-Νιγηρία 2-1, την μοναδική νίκη της Εθνικής σε Μουντιάλ και άλλα πολλά…


Σελίδες