Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στο Λιβάδι του Κρουσώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στο Λιβάδι του Κρουσώνα






Ανεβαίνοντας στο Λιβάδι του Κρουσώνα, και λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλλιέργειες της μηλιάς, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που πανηγυρίζει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Κτισμένος από την Οικογένεια Κοκολογιάννη, από τον Κρουσώνα, στολίζεται κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής του με κλαδιά μυρτιάς τόσο εσωτερικά όσο και στην είσοδο του.

Η οικογένεια των αφιερωτών κάνει ποετοιμασίες για τον εσπερινό και τη λειτουργία που συνοδεύεται από κέρασμα σε όσους πιστούς τιμήσουν με την παρουσία τους τη γιορτή.


Η  γιορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι κυρίως γνωστή στα Κύθηρα, όπου συντελέστηκε και το θαύμα, την ανάμνηση του οποίου τιμά η εκκλησία στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, είναι ένα από τα πολλά που αποδίδεται στην Παναγία και σχετίζεται με τις μυρτιές, όπου βρέθηκε η εικόνα της στο όμορφο νησί των Κυθήρων. 

Σταδιακά βέβαια η γιορτή, σαν το ποτάμι, κύλησε παντού και ξεπέρασε τα όρια του νησιού. Έτσι ναούς αφιερωμένους την Παναγία, που γιορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου, έχουμε σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Κρήτη.


Η εύρεση της εικόνας της Παναγίας και τα θαύματα της 

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου, 40 ημέρες δηλαδή μετά την γιορτή της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν- όπως λέγεται-εμφανίστηκε η Παναγία σε ένα βοσκό στα Κύθηρα και του είπε να ψάξει για την εικόνα της που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν.

Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά την έφερε στο σπίτι του και είπε σε όλους την ιστορία της ανεύρεσης της.

Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο που την είχε βρεί και την είδε πάλι στα κλαδιά της μυρτιάς.


Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε  εκ νέου σπίτι του, αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε, όπως και την πρώτη φορά.

Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί όπου ήταν η μυρτιά .

Μια μικρή εκκλησία χτίστηκε  στο σημείο και ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα. Το κτήριο της μεγάλωσε με τα χρόνια και πολλά θαύματα λέγεται πως συνέβησαν στο χώρο αυτό.


Στο τέλος του 16ου αιώνα, ο Θεόδωρος Κουμπριανός, ένας απόγονος του βοσκού που βρήκε την εικόνα, ζούσε στο χωριό Κουσουμάρι.

Ήταν παράλυτος, αλλά πίστευε ακράδαντα ότι η Παναγία θα τον θεράπευε. Κάθε χρόνο, στις 24 Σεπτεμβρίου, έστελνε ένα μέλος της οικογένειάς του να ανάψει ένα κερί στην Χάρη της γι' αυτόν. Μια χρονιά ζήτησε να τον πάνε μέχρι εκεί για να την προσκυνήσει κι εκείνος.

Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ακούστηκε έντονος θόρυβος από την κατεύθυνση της θάλασσας. Το εκκλησίασμα έτρεξε να φύγει, πιστεύοντας ότι επιτίθονταν πειρατές.

Ο παραλυτικός ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας και έξαφνα άκουσε μια φωνή από την εικόνα να του λέει να σηκωθεί και να τρέξει να σωθεί. Σηκώθηκε, περπάτησε, σύντομα άρχισε να τρέχει και πρόφτασε τους συγγενείς του, που καταχάρηκαν βλέποντας το θαύμα.

Η θέα από την Παναγία στο Λιβάδι Κρουσώνα
Ο θόρυβος δεν προερχόταν από επιδρομή πειρατών και όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο θόρυβος ήταν σημείο της Θείας Πρόνοιας, ώστε ο παράλυτος άνδρας να μείνει μόνος του στην εκκλησία.

Πολλά άλλα θαύματα αποδίδονται στην εικόνα, όπως η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης, η λύση της στειρότητας μιας Εβραίας από την Αλεξάνδρεια και η σωτηρία πολλών ανθρώπων από βέβαιο θάνατο.

Η Ιερή Μυρτιά στην Παλιανή

Αξίζει ν αναφέρουμε πως στις 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζει και η Ιερή Μυρτιά που βρίσκεται στη Μονή Παλιανής ( Διαβάστε περισσότερα εδώ )  καθώς έχει διαφορετική γιορτή από το Καθολικό της Μονής, που πανηγυρίζει τον 15αύγουστο.

Κι εδώ η παράδοση θέλει η εικόνα της Παναγίας να σχετίζεται με τη μυρτιά και μάλιστα η ιστορία ανεύρεσης της έχει πολλά κοινά μ' εκείνη των Κυθήρων. 

Λέγεται πως η περιοχή όπου βρίσκεται η Μονή Παλιανής, κατά το παρελθόν, ήταν δασώδης. Κάποιοι έβαλαν φωτιά να κάψουν τα δέντρα και ξαφνικά άκουσαν μια φωνή, τη φωνή της Παναγίας, να τους ζητά να σταματήσουν. 

Πράγματι έσβησαν τη φωτιά κι ανάμεσα στα βάτα βρήκαν την εικόνα της την οποία διακοσμούσαν κλαδιά μυρτιάς.

Στο σημείο εκείνο έκαναν προσκυνητάρι και συχνά πήγαιναν μικρά κορίτσια που τη θύμιαζαν ώσπου μια μέρα τα παιδιά βρέθηκαν μπροστά σε ένα θαύμα. Τα ζωγραφισμένα κλαδιά της μυρτιάς έγιναν αληθινά. Τα παιδιά τα φύτεψαν και οι χωρικοί έχτισαν δίπλα μια εκκλησία για να μεταφέρουν την εικόνα.

Λέγεται πως τρεις φορές την έκλεισαν μέσα στην εκκλησία κι αυτή έφευγε και πήγαινε ξανά στη μυρτιά της ,όπου τελικά και την άφησαν.

Μάλιστα η θρησκευτική παράδοση θέλει να είναι ενσωματωμένη ακόμα και σήμερα η εικόνα της στα "σπλάχνα" του δέντρου, μη ορατή για εκείνους που δεν έχουν τη δύναμη και την πίστη να τη δουν.

(Οι πληροφορίες για την εικόνα της Παναγίας στα Κύθηρα αντλήθηκαν από το romfea )



(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

  


Σελίδες