Οι όμορφες παραλίες της Ερημούπολης στη Σητεία, σ' ένα τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Οι όμορφες παραλίες της Ερημούπολης στη Σητεία, σ' ένα τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας




Τρεις παραλίες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά κι ένα ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο, επίγειο και υποβρύχιο, μπορείτε να βρείτε στην Ίτανο ή Ερημούπολη στη Σητεία.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται ανατολικά της Σητείας, περίπου 25 χιλιόμετρα, και βορειότερα από το τουριστικό φοινικόδασος του Βάι.

Μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημα σας στον διαμορφωμένο χώρο, που υπάρχει κοντά στις αρχαιότητες, και να ακολουθήσετε τα μονοπάτια που σας οδηγούν στην κεντρική, τη βόρεια και τη νότια παραλία. 

Παράλληλα αν αγαπάτε τις καταδύσεις έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε υποβρύχια ένα μεγάλο κομμάτι της αρχαίας πόλης της Ιτάνου, που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Η κεντρική παραλία της Ερημούπολης είναι η πρώτη που θα δείτε, αμέσως μετά τις αρχαιότητες, στο σημείο όπου θα σταθμεύσετε. Διαθέτει αλμυρίκια και άμμο αλλά και αρκετούς μικρούς βράχους, σε κάποια σημεία της, που θα σας δυσκολέψουν.

Προικισμένη με φοίνικες είναι η νότια παραλία, η οποία απέχει λίγα λεπτά από την κεντρική. Εδώ θα σας ενθουσιάσουν τα κρυστάλλινα νερά της και το τοπίο γενικότερα ενώ είναι το κατάλληλο σημείο αν θέλετε απομόνωση.

Η βόρεια παραλία είναι και η πιο πολυσύχναστη, αν και γενικότερα οι παραλίες της  Σητείας ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού παρότι πανέμορφες, έχουν πολύ λιγότερο κόσμο από τις παραλίες σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Η βόρεια παραλία είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, από τις άλλες δύο, αμμώδης και με πεντακάθαρα νερά.

Η αρχαία Ίτανος

Εφόσον βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην αρχαία πόλη της Ιτάνου ή Ερημούπολη ή Ερμούπολη.

Η ίδρυση της ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους.Την πρώτη ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη της μας τη δίνει ο Όμηρος. Υπήρξε σπουδαίος σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου και είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην οποία έκανε εξαγωγή πορφύρας, σπόγγων, γυαλιού και αλιευμάτων.

Οι Ιτάνιοι ήταν κυρίαρχοι σε όλες τις ανατολικές ακτές της Σητείας και τα όριά της εκτείνονταν από το ακρωτήριο Σαμώνιο, το γνωστό Κάβο- Σίδερο ως το ακρωτήριο Ερυθραίο, τον περίφημο Γούδουρας.

Η εξαγωγική δραστηριότητα που ανέπτυξε η Ίτανος απ' όλη την περιφέρεια που κυριαρχούσε, καθώς και τα έσοδα που της εξασφάλιζε το ιερό του Δικταίου Δία, στο Παλαίκαστρο, απέφεραν πλούτο στην πόλη, όπως προκύπτει από το πλήθος των ναών και των πολυτελών μαρμάρινων οικοδομών της.

 Ένα σημαντικό κατάλοιπο αυτής της περιόδου είναι η ενεπίγραφη πλάκα, σήμερα εντοιχισμένη αριστερά του καθολικού της Μονής Τοπλού, γνωστή ως «Επιγραφή των Μαγνήτων». Από αυτήν την επιγραφή πληροφορούμαστε ότι, επειδή οι Ιτάνιοι βρίσκονταν σε συνεχείς προστριβές με τους κατοίκους της Πραισού, ζήτησαν την βοήθεια του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου του Φιλομήτορα το 146 π.Χ, ο οποίος βοήθησε στρατιωτικά τους Ιτάνιους, στέλνοντας ακόμη και φρουρές στην επικράτεια τους.

Η βοήθεια του Αιγύπτιου βασιλιά και η εμπλοκή των Πραισίων στον πόλεμο με τους Ιεραπύτνιους έθεσαν τέλος στις μεταξύ τους διαμάχες. Όμως οι Ιτάνιοι δεν βρήκαν την ησυχία τους. Η Ιεράπετρα, ο νέος γείτονας που κατέλαβε την Πραισό, εκδήλωσε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ίτανο.
Οι διαμάχες και οι προστριβές τους κράτησαν ως το 67 μ.Χ.

 Στα ρωμαϊκά χρόνια η Ίτανος εξακολουθούσε να κατέχει εξέχουσα θέση. Οι Ρωμαίοι της επέτρεπαν να κόβει δικά της νομίσματα και να συμμετέχει στο κοινό των Κρητών.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει τον χώρο σταματώντας στα διάφορα ερείπια, όπως το μεγάλο φυλάκιο «πύργος» στη δυτική ακρόπολη, κατασκευασμένο από μελανούς ογκόλιθους, τη μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, την ελληνιστική συνοικία, τους δυο παλαιοχριστιανικούς ναούς στους πρόποδες του λόφου που οδηγεί στο Βάι και το νεκροταφείο έξω από την πόλη.

Μετά την καταστροφή της πόλης στα βυζαντινά χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χώρος κατοικήθηκε στην Ενετοκρατία.

(Οι πληροφορίες για την αρχαία Ίτανο αντλήθηκαν από το Δήμο Σητείας )


Η παραλία με τους Φοίνικες

Η κεντρική παραλία




Η μεγάλη βόρεια παραλία


Σελίδες