Με μεγάλη συμμετοχή και εκπλήξεις η 6η Γιορτή Μήλου στον Κρουσώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Με μεγάλη συμμετοχή και εκπλήξεις η 6η Γιορτή Μήλου στον Κρουσώνα






Με επιτυχία οργανώθηκε σήμερα Κυριακή η 6η Γιορτή Μήλου στον Κρουσώνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρουσώνα «Νέα Γενιά», με τη στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Η  πλατεία του χωριού πλημμύρισε από κόσμο, αφού είναι εκατοντάδες όσοι κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους τη διοργάνωση και δοκιμάζουν τα ωραία εδέσματα που ετοιμάζονται, με βάση το γνωστό για τη νοστιμιά του κρουσανιώτικο μήλο. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Φασουλάκης, κάθε χρόνο περνούν από τη γιορτή τους τουλάχιστον 1500 άτομα.



Οι νοικοκυρές του χωριού είχαν ετοιμάσει πεντανόστιμα γλυκά, με πρώτη ύλη το μήλο, κάνοντας όλη την περιοχή να μοσχομυρίσει με τα αρώματα τους.

Ο μηλοπαραγωγός Αντώνης Μαμουλάκης μας εξήγησε πως τα μήλα του Κρουσώνα έχουν εξαιρετική γεύση λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο τους.


 Παράγονται κυρίως στο λιβάδι του Κρουσώνα, σε υψόμετρο 1050 μέτρων και είναι άνυδρα κατά 99%, με την υγρασία που αναπτύσσεται εκεί λόγω του υψομέτρου να βοηθά στην ανάπτυξη τους. 

Οι ποικιλίες που ευδοκιμούν εκεί είναι οι: στάρκιν, γκόλντεν, γκραν-σμιθ, τζόνα. Ακόμα παράγονται και βιολογικής καλλιέργειας μήλα με πιστοποιήσεις.


 Αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός από τον πάγκο με τα γλυκά μήλου των γυναικών του Κρουσώνα ξεχώρισε και εκείνος του ζαχαροπλαστείου «Πρωτότυπο». Μάλιστα ο ζαχαροπλάστης  Γιώργος Τσοράγλος έφτιαξε μια μηλόπιτα 6 μέτρων, η οποία προσφέρθηκε ως κέρασμα στον κόσμο, με τον αριθμό 6 να συμβολίζει τα χρόνια διεξαγωγής της σημαντικής αυτής για τον Κρουσώνα γιορτής.

 Ακόμα υπήρχαν περίπτερα του γυναικείου συνεταιρισμού παραδοσιακών γλυκών «Η Κρουσανιώτισσα», που λειτουργεί εδώ και  20 χρόνια, απασχολώντας 17 γυναίκες και άλλους τρεις ακόμα υπαλλήλους. Στη γιορτή είδαμε επίσης περίπτερο του Λυκείου Ελληνίδων αλλά και του Μουσείου παραδοσιακών μουσικών οργάνων «Θύραθεν».




 Ο ψηφιδογράφος Νικόλας Μανιουδάκης οργάνωσε  εργαστήριο ψηφιδωτού για τα παιδιά ενώ ο  Αντώνης Μακατουνάκης διέθεσε την άμαξα του για βόλτες.

 Η γιορτή πλαισιώθηκε επίσης από διαγωνισμό μαντινάδας για το μήλο,
αλλά και διαγωνισμό γλυκού με μήλο.



Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά  οι καλλιτέχνες: Γιώργος Μανωλιούδης, Γιώργος Δρακογιαννάκης, Ηρακλής Πρινιανάκης, Αντώνης Πρινιανάκης, Γιώργος Αντωνογιαννάκης, Γιάννης Κουμάκης.



Συνταγή

Και μια και τόσα είπαμε για τα μήλα να σας δώσουμε και μια συνταγή για γλυκό με μήλο που μας εκμυστηρεύθηκε η Χριστίνα Βαλτζάκη :

Υλικά:

Ένα κυδώνι ξυσμένο στον τρίφτη, 1 αχλάδι σε κυβάκια, 5 μήλα σε κυβάκια, 1 κουταλιά κανελογαρίφαλα, 1 μπέκιν, 1 κουταλιά σόδα διαλυμένη σε χυμό 1 λεμονιού, 3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φλυτζάνια ζάχαρη, 1 ποτήρι λάδι, 4-5 αυγά.

Εκτέλεση:

Παρασκευή ως κέικ, σε μορφή σφιχτού χυλού, τα φρούτα μπαίνουν στο τέλος,  ψήνεται επί μία ώρα στους 160 βαθμούς.

(Το πληροφοριακό υλικό και τις φωτογραφίες μας διέθεσε η κ Νίκη Δεληκανάκη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά )








Σελίδες