Γνωρίσαμε τη σούπερ γιαγιά του Ημιμαραθωνίου Κρήτης και είναι στ' αλήθεια σούπερ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Γνωρίσαμε τη σούπερ γιαγιά του Ημιμαραθωνίου Κρήτης και είναι στ' αλήθεια σούπερ


Η σούπερ γιαγιά που γνωρίσαμε στο πρώτο διαφημιστικό του ημιμαραθωνίου Κρήτης και είδαμε πάλι φέτος, με χαρά, να πρωταγωνιστεί και στο νέο σποτάκι της διοργάνωσης είναι και στην πραγματική της ζωή σούπερ.

Συναντήσαμε την Ελένη Βλαστού κάτω από τον ίσκιο μιας μουριάς στο χωριό της στα Ρουσοχώρια και φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή την απολαυστική γυναίκα, τη γνήσια Κρητικιά, κι ας κατάγεται από τη Μικρά Ασία, όπως άλλωστε όλοι οι κάτοικοι του χωριού της.

Δεν ξέρω να γράφω ούτε τ όνομα μου, ήταν το πρώτο πράγμα που μας είπε, όταν την ρωτήσαμε πως έγινε και βρέθηκε σε διαφημιστικά μιας αθλητικής διοργάνωσης. 

Σύμφωνα με την ίδια η γνωριμία της με άτομο από το Αρκαλοχώρι, που ήξερε ακριβώς τι αναζητούσαν για το διαφημιστικό ήταν εκείνη που της άνοιξε την πόρτα ενός εντελώς άγνωστου κόσμου για εκείνη.

Μάνα τριών παιδιών, γιαγιά 8 εγγονιών και 12 δισέγγονων η κυρία Ελένη στα 85 της χρόνια είναι μια γυναίκα που δε "μάσησε" από δυσκολίες. Χήρα εδώ και δεκαετίες μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της και φόρεσε αρκετά νέα το μαύρο μαντίλι στο κεφάλι της, το οποίο έκτοτε δεν αποχωρίστηκε. Θα το βγάλω όταν θα πεθάνω, μας επισημαίνει, εξηγώντας πως επειδή η ίδια είναι εκείνη που σαβανώνει τους περισσότερους νεκρούς στο χωριό της ξέρει πως μαύρο δεν πρέπει να φοράει όποιος πεθαίνει γιατί το χρώμα αυτό περνά και στα κόκκαλα του όταν η σάρκα «φεύγει».

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή της, και δεν ήταν στ΄αλήθεια λίγες,  η Ελένη Βλαστού ήταν και είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος με μεγάλη μάλιστα αδυναμία στις μαντινάδες και το τραγούδι.

Αν με έβαζαν στα διαφημιστικά να τραγουδάω θα τα κατάφερνα καλύτερα, μας λέει, θεωρώντας πως το ότι είναι αγράμματη την έχει δυσκολέψει αρκετά γιατί δεν μπορεί από μόνη της να διαβάσει το σενάριο και τα λόγια που πρέπει να πει στις διαφημίσεις, κι έτσι αναγκάζονται άλλοι να τα διαβάζουν δυνατά κι εκείνη να τα επαναλαμβάνει μέχρι να τα μάθει.

Από μικρή θυμάται τον πατέρα της να την παίρνει τα γόνατα του και να της τραγουδά «Μέσα σ’ αεροδρόμιο θα πάω να δουλέψω για να συνάξω χρήματα και να ρθω να σε κλέψω». Τα δάκρυα γεμίζουν τα μάτια της στη θύμηση του πατέρα της, τα σκουπίζει και συνεχίζει να μας μιλάει για το φετινό διαφημιστικό όπου της έφεραν το Γερμανό, τον οποίο διόλου δε συμπάθησε λόγω της εθνικότητας του. 

Μ  όλη την αυθεντικότητα και την αμεσότητα που έχουν οι άνθρωποι σαν την κυρία Ελένη μας ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει τους Γερμανούς γιατί έκαναν στον πόλεμο μεγάλο κακό στην Ελλάδα.


Η ίδια πιστεύει, και μας ζητά να της επιβεβαιώσουμε κι εμείς, οτι μέσα από τη συμμετοχή της σε αυτά τα διαφημιστικά κάνει κάτι καλό για τον τόπο της, πράγμα φυσικά που ισχύει, γιατί ακόμα και μέσα στην υπερβολή τους σε κάποια σημεία, βγάζουν μια εικόνα των ανθρώπων της Κρήτης που είναι αυθεντική και είναι εκείνη που κάνει άλλωστε κι αυτόν τον τόπο ξεχωριστό.

Ελένη Βασιλάκη 


Σελίδες