Ο Ναός-μιτάτο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δαμαβόλου Μυλποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Ο Ναός-μιτάτο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δαμαβόλου Μυλποτάμου





Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ναός αφού δε μοιάζει με κανέναν άλλο στην Κρήτη.

Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της ενορίας Δαμαβόλου στο Μυλοπόταμο, είναι χτισμένος πάνω σε σχέδια του παραδοσιακού κρητικού μιτάτου και των θολωτών  μινωικών τάφων.

Βλέποντας τον από μακριά, αν δεν προσέξεις το σταυρό στην οροφή του, νομίζεις πως είναι πράγματι ένα μιτάτο μέσα σ' ένα καταπράσινο και άριστα διαμορφωμένο τοπίο.


Χτίστηκε το 2002 από τους Γ.Ε Αντωνακάκη και Γ. Κ Παπαδάκη, όπως ενημερώνει η σμιλεμένη πάνω σε πέτρα πινακίδα στην είσοδο του. Εσωτερικά φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μιτάτου, πλην της προσθήκης του ιερού.

Μάλιστα στην πύλη του ξεχωρίζει μια πέτρινη παλιά μυλόπετρα, που έχει τοποθετηθεί εκεί αντί για σκαλοπάτι.

Κυκλικά του ναού υπάρχει κτιστός πάγκος για τους πιστούς ενώ στην οροφή η χαρακτηριστική οπή και μοναδική πηγή εισόδου του φυσικού φωτισμού που λέγεται «ανηφοράς».




Μάλιστα στα μιτάτα ποτέ οι βοσκοί δεν καθαρίζουν από τον ανηφορά τις αράχνες και τους ιστούς τους γιατί η παρουσία τους λειτουργεί ως αποτελεσματική μυγοπαγίδα. Τα ενοχλητικά έντομα κατευθύνονται προς το φως κι εκεί να παγιδεύονται στους ιστούς, μη αγγίζοντας έτσι το γάλα και το τυρί που υπάρχει στο χώρο.


 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)







Σελίδες