Συνταγές "πρόσφυγες" επιστρέφουν στην Κρήτη στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Συνταγές "πρόσφυγες" επιστρέφουν στην Κρήτη στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας



Κάθε προκυμαία, κάθε ξεριζωμός έχει πόνο. Σε όποια πλευρά και αν βρίσκεται.

Στις αρχές του 20ου αιώνα αιώνα, άνθρωποι αντάλλαξαν πατρίδες άλλαξαν σπίτια, φίλους, ονόματα αλλά δεν άλλαξαν τις συνήθειες τους. Ταξίδεψαν στην νέα πατρίδα, με λίγα, ή με τίποτα αλλά αυτό που δεν μπορεί κανείς να χάσει είναι η μνήμη, η νοσταλγία, η κουλτούρα.

Μαζί τους ταξίδεψαν η γλώσσα, η μουσική και φυσικά η κουζίνα. Οι διατροφικές συνήθειες, η γαστρονομική κουλτούρα αποτελεί ένα κομμάτι πολιτισμού. Ιδίως όταν αυτό το κομμάτι επιβιώνει στον χρόνο, βρίσκεται ακόμα ζωντανό στις κουζίνες των σπιτιών που κάποιοι τους αποκάλεσαν "ξένους""γκιαούρηδες" αλλά ήταν οι Τουρκοκρητικοί της Σμύρνης και των περιχώρων της.

Στο κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, στις 20 Αυγούστου και από τις 11 το πρωί, οργανώνεται κάτι ξεχωριστό στην διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιες από αυτές τις συνταγές που ταξίδεψαν μαζί με τους πρόσφυγες των Χανίων και της Ρεθύμνης, έζησαν για έναν αιώνα σχεδόν μακριά από την Κρήτη, αλλά κράτησαν τον χαρακτήρα και την δυναμική της Κρητικής Γαστρονομίας και μαγειρεύονται κατά κόρον από τις Τουρκοκρητικές Νοικοκυρές.


Η Οzlem Yasayalar Τσέγκα είναι μια από αυτές που επέστρεψε για πάντα στην πατρίδα της τα Χανιά και θα παρουσιάσει όχι μόνο τις συνταγές και την εκτέλεση τους αλλά σε ένα μίνι σεμινάριο θα μιλήσει για την δικιά της εμπειρία στην Κουζίνα της γιαγιάς και της μαμάς της, μεγαλώνοντας με την Κρητική κουλτούρα της οικογένειας της. Και όλα αυτά σε άπταιστα Ελληνικά.

Η Οζλέμ στο επάγγελμα φιλόλογος - μεταφράστρια, είναι μαγείρισσα blogger. Έχει αφιερώσει τον χρόνο της, στην κουζίνα ψάχνοντας και μαγειρεύοντας συνταγές από τα παράλια της Μ. Ασίας, ως την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με τα χρόνια, με την αγάπη και την αφοσίωση της κέρδισε τις καρδιές των Κρητικών, των Τουρκοκρητικών, αλλά και των Μικρασιατών οπότε και έγινε το Οζλεμάκι - Πελαγία της Κρήτης.

Για την συμμετοχή στην παρουσίαση θα χρειαστεί εγγραφή καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Τιμή συμμετοχής 10 ευρώ/ άτομο

Σελίδες