Στη Διαύγεια η απόφαση για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Στη Διαύγεια η απόφαση για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης




Αναρτήθηκαν σήμερα στην Διαύγεια οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ορίζεται και επίσημα ως επιλεγείς αιτών από το ΥΠΕΝ η κοινοπραξία Total, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ, κατόπιν Διεθνούς Διαγωνισμού, για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.


Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ο οποίος ξεκίνησε από αίτηση των ίδιων των εταιρειών. Μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις των εταιρειών με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, η οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό την εισήγηση για τον ορισμό των επιλεγέντων αιτούντων.

Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τον έλεγχο των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή τους από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και τις κοινοπραξίες και την έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

(Με πληροφορίες από την Καθημερινή και το energypress

Σελίδες