Ένα όμορφο δελφίνι γεννήθηκε από τον άψυχο κορμό ενός δέντρου στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ένα όμορφο δελφίνι γεννήθηκε από τον άψυχο κορμό ενός δέντρου στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο



 

Ένα όμορφο δελφίνι ξεπήδησε μέσα από τον άψυχο κορμό του δέντρου που έπεσε, προ μηνών, σε μια μεγάλη κακοκαιρία στο χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Ο ξυλογλύπτης Νίκος Μάνεσης κατάφερε κι έδωσε ζωή στο δέντρο, που διαφορετικά θα κατέληγε για καυσόξυλα, δημιουργώντας ένα γλυπτό με αρκετούς συμβολισμούς. Από τη μια το δελφίνι, σύμβολο της πόλης του Ρεθύμνου κι από την άλλη ένα βιβλίο, σύμβολο της μόρφωσης και της καλλιέργειας που το Πανεπιστήμιο Κρήτης προσφέρει στους φοιτητές του.

Η ολοκλήρωση του γλυπτού, που ξεπερνά σε ύψος τα δύο μέτρα, έγινε μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο σημαντικό, καθώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του.

Το δελφίνι ξεπηδά μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου και πλέον δείχνει στους φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου μας πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, πως έχουν την τύχη να βρίσκονται σε ένα χώρο που με όμοιο τρόπο θα σμιλέψει τις ψυχές και το πνεύμα τους δίδοντας τους τα εφόδια να βγουν προς τα έξω άλλοι άνθρωποι.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, που μας διέθεσε ο Νίκος Μάνεσης, ο ίδιος ο κορμός του δέντρου του έδειξε τι ήθελε να βγει από τα "σπλάχνα" του, κι εκείνος με μαεστρία και δημιουργική φαντασία κινήθηκε βοηθώντας σε αυτή την ιδιότυπη "γέννα" , το αποτέλεσμα της οποίας πλέον μπορούν να θαυμάζουν όλοι όσοι περνούν από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Ελένη Βασιλάκη
Οι φωτογραφίες μας δείχνουν πως ξεκίνησε και πως κατέληξε η διαμόρφωση του κορμού σε γλυπτό 







Η βάση του γλυπτού, ένα βιβλίο από το οποίο μοιάζει να ξεπηδά το δελφίνι


Σελίδες