Με αυτά τα φυτά θα διώξετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι σας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Με αυτά τα φυτά θα διώξετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι σας

Ο κήπος και η αυλή δεν μας προσφέρουν μόνο στιγμές χαλάρωσης, ομορφαίνοντας το περιβάλλον όπου ζούμε, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για να διώξουμε μακριά έναν από τους πλέον ανεπιθύμητους επισκέπτες του καλοκαιριού, τα κουνούπια.

 Μια καλή λύση λοιπόν είναι να φυτέψουμε αντικουνουπικά φυτά. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν φυτά που λειτουργούν σαν εντομοαπωθητικά και χρησιμοποιούνται σε συγκαλλιέργειες για να προστατεύσουν άλλα φυτά πιο ευαίσθητα στις εισβολές των εντόμων. 

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά φυτά που, ενώ είναι απωθητικά για τα κουνούπια, είναι ταυτόχρονα όμορφα και αρωματικά ακόμα και γευστικά.

 Αν πλαισιώσουμε λοιπόν τον κήπο μας με τέτοια φυτά, θα δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας που θα απομακρύνει τα κουνούπια και θα αφήσει εμάς να ρεμβάζουμε ήσυχοι.


Το πιο γνωστό ίσως αντικουνουπικό φυτό που δεν απουσιάζει από κανέναν ελληνικό κήπο ή μπαλκόνι είναι ο βασιλικός. Ένα χάϊδεμα των φύλλων του είναι αρκετό για να αναδειχθεί η γλυκιά και πικάντικη μυρωδιά του, που όμως δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια.

Κοντά στο βασιλικό έρχονται να προστεθούν κι άλλα αντικουνουπικά βότανα, όπως λεβάντα, μέντα, δυόσμος, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο, αρτεμισία, αρμπαρόριζα, καλαμίνθη, κλπ.


Έτσι μπορούμε να έχουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου και μάλιστα εις διπλούν. Δηλαδή εκτός από όμορφο και μυρωδάτο κήπο να έχουμε ταυτόχρονα και φρέσκα μυρωδικά για την κουζίνα μας και όλα αυτά χωρίς κουνούπια.

 Εκτός από αυτά υπάρχουν κάποια ακόμα φαγώσιμα μυρωδικά, αλλά όχι τόσο διακοσμητικά, όπως ο μαϊντανός, το κρεμμύδι και το σκόρδο, που έχουν επίσης αντικουνουπική δράση. Το σκόρδο μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως καθώς είναι γνωστό απωθητικό για πάσης φύσεως αιμοβόρα πλάσματα, όπως κουνούπια και "βρικόλακες".

Αναμείξτε 1 μέρος χυμό σκόρδου με 5 μέρη νερού. Βουτήξτε κομμάτια βαμβακερού υφάσματος στο μείγμα του σκόρδου που φτιάξατε και τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία της βεράντας σας και του κήπου σας. Μπορείτε να βάλετε το μείγμα του σκόρδου που φτιάξατε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, και αφού ανακινήσετε καλά να ψεκάστε ελαφρά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας. Αυτό θα σας απαλλάξει από τα κουνούπια για 5 έως 6 ώρες.

Πιθανόν να σας απαλλάξει και από κάποια μέλη την παρέας σας με ευαίσθητη όσφρηση, αλλά το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν είχατε φάει τζατζίκι ή σκορδαλιά.


Αν έχετε γωνιές, παρτέρια, γλάστρες, όπου θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα, υπάρχουν ανθοφόρα φυτά που έχουν αντικουνουπική δράση. Ο κατιφές, το αγήρατο, η καλέντουλα, το γεράνι, το νυχτολούλουδο είναι μερικά όμορφα, ποώδη, φυτά με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και δράση ενάντια στα κουνούπια.


Ένα άλλο αντικουνουπικό διακοσμητικό φυτό είναι το λεμονόχορτο ή σιτρονέλα. Η σιτρονέλα είναι πασίγνωστη για τις απωθητικές της ιδιότητες όχι τόσο το ίδιο το φυτό όσο τα σκευάσματα που παράγονται από το έλαιό του. 

Οι λοσιόν σιτρονέλας και τα κεράκια σιτρονέλας κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Το άρωμά της έχει τόσο έντονη μυρωδιά για τα κουνούπια, με αποτέλεσμα να καλύπτει οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά. Το φυτό είναι ποώδες πολυετές και οπωσδήποτε το άρωμα του ζωντανού φυτού είναι πολύ πιο αποτελεσματικό επειδή έχει πιο έντονη μυρωδιά. Η σιτρονέλα είναι κατάλληλη για να φυτευτεί κατ' ευθεία στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες στη βεράντα.

Βέβαια αν έχετε αρκετό χώρο στον κήπο μπορείτε να δοκιμάσετε μεγαλύτερα αντικουνουπικά φυτά, δηλαδή δέντρα. Τα δέντρα ευκάλυπτος, κέδρος, δάφνη, φλαμουριά και διάφορα είδη κυπαρισσιού επίσης απομακρύνουν τα κουνούπια. 

Προσέξτε όμως να τα φυτέψετε μακριά από τοίχους ή σωληνώσεις. Ιδιαίτερα η θέση του ευκαλύπτου θέλει μεγαλύτερη προσοχή γιατί κάνει βαθύ και ισχυρό ριζικό σύστημα που θα ψάξει για νερό παντού, βάζοντας σε κίνδυνο αποχετεύσεις ή ακόμα και την πλακόστρωση.


Τέλος υπάρχει και μια ειδική κατηγορία φυτών που θα μπορούσε κανείς να τα πει και αντικουνουπικά αφού στην ουσία τρέφονται με έντομα.

 Πρόκειται για τα σαρκοφάγα ή εντομοφάγα φυτά όπως η Διωναία, η Σαρακένια, το Νηπενθές και άλλα. Αυτά τα φυτά βέβαια εκτός του ότι έχουν συνήθως μικρό μέγεθος, δεν είναι κατάλληλα για να φυτευτούν σε κήπο. Σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι όμως, παρουσιάζουν ενδιαφέρον τουλάχιστον την άνοιξη και το καλοκαίρι. 


Βέβαια εσείς μη φανταστείτε ότι βάζοντας σαρκοφάγα φυτά στο μπαλκόνι σας, είναι περίπου σαν να βάλατε ένα μαντρόσκυλο που θα κυνηγάει τα κουνούπια σε όλη την περίμετρο του κήπου σας. 

Για να συλλάβει ένα σαρκοφάγο φυτό ένα κουνούπι θα πρέπει πρώτα να το προσελκύσει με τη μυρωδιά του. Όμως πώς να προσελκύσεις ένα λαίμαργο κουνούπι που έλκεται μόνο από την μυρωδιά του αίματος; Εδώ οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, καθώς τα  κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη αλλά τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά, και έτσι είναι συνήθως χορτάτα. Τα αρσενικά όμως δεν είναι το ίδιο τυχερά και λόγω λαιμαργίας μπορούν να πέσουν θύματα ενός σαρκοφάγου φυτού.

Πηγή: Valentine

Σελίδες