Καπουτσίνος ο πιπεράτος...ένα φυτό να το φας στην κυριολεξία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Καπουτσίνος ο πιπεράτος...ένα φυτό να το φας στην κυριολεξία





Δεν είναι είδος καφέ ούτε καθολικός καλόγερος. Είναι ένα ωραίο λουλούδι για να το φας…Αυτό ακριβώς σκέφτονται όσοι γνωρίζουν τις ιδιότητες του Tropaeolum majus, ή αλλιώς του καπουτσίνου.

Πρόκειται για ένα ποώδης αναρριχώμενο ή έρπων φυτό, με βλαστούς που φτάνουν συνήθως το 1 μέτρο, σπάνια τα 3 μέτρα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και τα άνθη του ερμαφρόδιτα, βελούδινα, κίτρινα ή πορτοκαλί προς το κόκκινο.


Ο καπουτσίνος είναι ενδημικό της Νότιας Αμερικής και στη χώρα μας το συναντάμε σχεδόν παντού, σε καλλιεργούμενα και ακαλλιέργητα εδάφη.

Κάθε μέρος του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς συλλέγονται τα άνθη, τα φύλλα και οι σπόροι του κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και χρησιμοποιούνται φρέσκα. Δοκιμάσαμε τα άνθη του ωμά και η γεύση τους ήταν εκπληκτική, βγάζοντας κάτι από πιπέρι με ωραία επίγευση.


Τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα του καπουτσίνου είναι βρώσιμα και πλούσια σε βιταμίνες A , C, σκεφτείτε πως έχουν 10 φορές περισσότερη από το μαρούλι. Επίσης περιέχουν βιταμίνη D και λουτεΐνη. Μπορούμε να τα προσθέσουμε ωμά σε σαλάτες δίνοντας τους κάτι από την πιπεράτη γεύση τους.

Λέγεται μάλιστα ότι τις θερμές καλοκαιρινές μέρες ξεπετάγονται σπίθες από την καρδιά των λουλουδιών του φυτού, πράγμα που οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα του σε φωσφορικό οξύ.

Με τα άνθη του στολίζονται επίσης πιάτα και αρωματίζονται ξύδια.
Οι άγουροι σπόροι του συλλέγονται και γίνονται τουρσί αντικαθιστώντας τη κάππαρη.Ο ώριμος σπόρος του εξάλλου, μπορεί να αλεστεί και να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του πιπεριού.


Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο καπουτσίνος έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές αντιβιοτικές, αντισηπτικές, καθαρτικές, τονωτικές, αποτοξινωτικές, αποχρεμπτικές, εμμηναγωγές και διουρητικές ιδιότητες.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό βότανο, για την επούλωση πληγών και ως αποχρεμπτικό για την ανακούφιση από τις ενοχλήσεις του στήθους.

Όλα τα μέρη του φυτού φαίνεται να έχουν πολύ ισχυρή αντιβιοτική δράση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά για να αυξήσουν την αντίσταση σε βακτηριακές λοιμώξεις.


Εσωτερικά λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό και δεν βλάπτει την εντερική πανίδα, ενδείκνυται κυρίως για τις αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η βρογχίτιδα, η γρίπη και για το κοινό κρυολόγημα, για να καθαρίσουν την ρινική και βρογχική καταρροή μειώνοντας το σχηματισμό της.

Έγχυμα από τα φύλλα του λαμβάνεται για τη θεραπεία από παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη δυσμηνόρροια, για κρυολογήματα, για δερματικές παθήσεις, για να δυναμώσουν τα μαλλιά αλλά και ως καθαρτικό.

Εξωτερικά κάνει ένα αποτελεσματικό αντισηπτικό πλύσιμο τρίβοντας τον φρέσκο χυμό του, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φαλάκρας, για μικροτραυματισμούς και για δερματικά εξανθήματα.

Επιπλέον ο καπουτσίνος συντελεί στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Να αποφεύγεται η χορήγηση σε βρέφη και μικρά παιδιά, σε ασθενείς με γαστρεντερικά έλκη ή νεφρικά προβλήματα.

(Πηγή πληροφοριών agriamanitaria

Σελίδες