Το όμορφο λαογραφικό μουσείο στη Μονή Οδηγήτριας στη Μεσαρά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Το όμορφο λαογραφικό μουσείο στη Μονή Οδηγήτριας στη Μεσαρά



Στην Βορειοανατολική πλευρά του ιστορικού Μοναστηριού της Οδηγήτριας, στη Μεσαρά, βρίσκονται το ελαιοτριβείο και το φουρνόσπιτο.

Τους δύο αυτούς χώρους επέλεξαν οι μοναχοί της Μονής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μικρό αλλά ενδιαφέροντα μουσειακό χώρο, λαογραφικού περιεχομένου.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει πληθώρα αντικειμένων προηγούμενων εποχών, στενά συνδεδεμένων με τη ζωή των Κρητικών.

Ο παραδοσιακός φούρνος και οι ξύλινες πινακωτές, για το φούσκωμα των ψωμιών, είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο μουσείο. Δίπλα δεκάδες άλλα αντικείμενα σχετιζόμενα με το φούρνισμα.

Στις άλλες αίθουσες του μουσείου, το οποίο να σημειώσουμε διατηρεί ως χώρος το χαρακτήρα του και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του παρελθόντος του μοναστηριού, υπάρχουν εργαλεία για τις αγροτικές εργασίες, χερόμυλος για το άλεσμα των δημητριακών, ο παλιός πέτρινος μύλος για το άλεσμα της ελιάς καθώς και η πρέσα με την πέτρινη λαξευτή γούρνα που συμπλήρωναν τις δομές μια παλιάς φάμπρικας. Από κοντά και ένα πέτρινο πατητήρι, διάφορα ψυγεία προηγούμενων δεκαετιών, από αυτά που λειτουργούσαν με πάγο και χωρίς ρεύμα.

Επίσης πολλά σκεύη μαγειρικής, εργαλεία ξυλουργικά και δεκάδες  αντικείμενα που η σημερινή γενιά δε γνωρίζει τη χρήση και τον τρόπο λειτουργίας τους και αξίζει, έστω ως μουσειακά, να τα δει και να μάθει γι αυτά.

Να σημειώσουμε πως και ο χώρος του Πύργου του Ξωπατέρα, στο ίδιο μοναστήρι, έχει μουσειακό ενδιαφέρον αφού εκεί βλέπουμε παραδοσιακούς αργαλειούς και άλλα εκθέματα, σχετικά με την υφαντική τέχνη, εικόνες και φωτογραφικό υλικό. 
















Σελίδες