"Ήταν το highlight του ταξιδιού μου" δήλωσε η Δούκισσα της Κορνουάλης για το οινοποιείο Λυραράκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

"Ήταν το highlight του ταξιδιού μου" δήλωσε η Δούκισσα της Κορνουάλης για το οινοποιείο Λυραράκη



«Ήταν το highlight του ταξιδιού μου», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη από την επίσκεψη της στο οινοποιείο Λυραράκη, στο Αλάγνι, η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. 

Μάλιστα φαίνεται να ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, από τα κρασιά που δοκίμασε αλλά και από τη θερμή φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε, που δήλωσε πως θα παραγγείλει, στην εισαγωγική εταιρεία που προμηθεύει το παλάτι με κρασιά, να της φέρουν κρασιά Λυραράκη.


Παρότι έφθασε στο Αλάγνι και στον επισκέψιμο χώρο των οινοποιών με αρκετή καθυστέρηση, πράγμα ασυνήθιστο για βασιλικό πρόγραμμα (ήταν προσδιορισμένο να φθάσει στη 1.45 και τελικά αφίχθηκε λίγο πριν τις 2.30) τήρησε κατά γράμμα τα 45 λεπτά, που είχαν οριστεί για τη συγκεκριμένη επίσκεψη.



Κατά την άφιξη της την υποδέχθηκε όλη η οικογένεια Λυραράκη, με πέντε από τα παιδάκια της τρίτης γενιάς της, να της προσφέρουν μικρά μπουκέτα με αγριολούλουδα. Η ίδια μάλιστα λαμβάνοντας τα λουλούδια θέλησε να μάθει και τα ονόματα των μικρών. 

Ρόλο ξεναγού της ανέλαβε ο Βαρθολομαίος Λυραράκης, ο οποίος της σύστησε, ένα προς ένα, όλα τα μέλη της πολυμελούς οικογένειας, με την ίδια μάλιστα να σχολιάζει πως πρόκειται για μια τόσο μεγάλη οικογένεια, oh my god its a huge family, αναφώνησε χαμογελώντας.


Παρότι επρόκειτο, όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο, να χαιρετίσει δια χειραψίας μόνο 4 μέλη από την επιχειρηματική οικογένεια εκείνη συνέχισε κι όχι μόνο χαιρέτισε δια χειραψίας όλη την οικογένεια αλλά και τους εργαζόμενους στην εταιρεία και τους παραγωγούς που είχαν προσκληθεί, σύνολο πάνω από 30 άτομα.


Ακολούθησε ξενάγηση της στο τμήμα του αμπελώνα, που λειτουργεί ως μουσείο για τις τοπικές ποικιλίες που διέσωσε η οικογένεια και στις οποίες βασίζει τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της. 

Η Δούκισσα θέλησε να γνωρίσει όχι μόνο τις λευκές αλλά και τις ερυθρές ποικιλίες του αμπελώνα ενώ όταν της ζητήθηκε από βρετανό φωτογράφο να μπει και μέσα στο αμπέλι και ακουμπώντας το να φωτογραφηθεί με πολύ προθυμία το δέχτηκε.



Ρώτησε να μάθει πως ξεκίνησε η οικογένεια την οινοποίηση και τη διάσωση αυτών των ποικιλιών ενώ είπε στον Βαρθολομαίο πως ο πατέρας της ασχολούνταν με την εμπορία οίνου κι έτσι είχε γνωρίσει και η ίδια τα κρασιά, όμως δεν είχε τύχει ποτέ να δοκιμάσει ελληνικό κρασί.

 Την ενθουσίασε πάντως η γνωριμία της με τόσες πολλές διαφορετικές ποικιλίες ενώ ενημερώθηκε και για τις εξαγωγές των κρασιών Λυραράκη στη Βρετανία.



Όταν της έδειξε μάλιστα ο Βαρθολομαίος τις τριανταφυλλιές, που έχουν φυτευτεί ανάμεσα στο αμπέλι, και της εξήγησε πως λειτουργούν ως ανιχνευτές ωιδιών εξεπλάγην με το ρόλο που μπορεί να παίξει ένα λουλούδι στην καλλιέργεια αμπελιού.


Ακολούθησε επίσκεψη της στο κελάρι με τα κρασιά, όπου επίσης της προκάλεσε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός των βαρελιών κάνοντας την να ρωτήσει αν υπάρχει εδώ βιομηχανία που τα κατασκευάζει για να ενημερωθεί τελικά πως γίνονται παραγγελία στο εξωτερικό.


Από κοντά είδε και το παλιό πιεστήριο κρασιού, που εκτίθεται στον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου, ενώ έμαθε και για το βενετσιάνικο παρελθόν που έχει η περιοχή στην καλλιέργεια αμπελιού και την παραγωγή κρασιού.


Λίγο πριν την αναχώρηση της η Δούκισσα της Κορνουάλης προχώρησε και σε γευσιγνωσία 4 διαφορετικών κρασιών δοκιμάζοντας ειδικότερα: Πλυτό, Δαφνί, Λιάτικο-ροζέ και Μαντιλάρι πλακούρα. Φαίνεται μάλιστα πως ο καθαρός αέρας του Αλαγνίου της άνοιξε και την όρεξη αφού έφαγε και από τα συνοδευτικά που της προσέφεραν, δηλαδή ποικιλίες κρητικών τυρίων, παξιμάδι, ψωμί και ελιές.

 Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, πως δύο στελέχη του ΕΦΕΤ είχαν έλθει νωρίτερα στο χώρο και είχαν ελέγξει, για λόγους ασφαλείας, τις συνθήκες υγιεινής στην κουζίνα, όπου ετοιμάστηκαν τα συνοδευτικά του κρασιού.


Η επίσκεψη της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ολοκληρώθηκε με μια οικογενειακή φωτογραφία, με τα μέλη της οικογένειας Λυραράκη, μέσα στον αμπελώνα τους, ενώ πριν της είχε προσφερθεί  σειρά δώρων και συγκεκριμένα: ένα μεταξωτό μαντίλι με παράσταση της Κνωσού, ένας πίνακας ζωγραφικής με παραστάσεις από ερυθρόμορφα αγγεία και την ακόλουθο του Διονύσου, τη Μαινάδα, ένα βιβλίο κρητικής ιστορίας και ένα μεγάλο ξύλινο κιβώτιο με 6 κρασιά .

Της Ελένης Βασιλάκη

















Σελίδες