Νόστιμη "εναλλακτική" μουσταλευριά με λευκά μούρα τα οποία θεωρούνται υπερτροφή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Νόστιμη "εναλλακτική" μουσταλευριά με λευκά μούρα τα οποία θεωρούνται υπερτροφή





 Η μουσταλευριά είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκίσματα που μπορεί να βρει κανείς στην Κρήτη και όπως μαρτυρά και το όνομα της βασική πρώτη ύλη της είναι ο μούστος από σταφύλια.

Αυτό ωστόσο ήλθε να ανατρέψει με τη δική του "πατέντα" για τη μουσταλευριά ή κιοφτέρια, όπως θα ακούσετε να τα αποκαλούν στα χωριά, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βασίλης Ορφανός.

Στην κουβέντα που είχαμε στο όμορφο περιβόλι του, κάτω από τη σκιά μιας μουριάς, μου αποκάλυψε πως πέρυσι έφτιαξαν στην οικογένεια του πρώτη φορά μουσταλευριά με λευκά μούρα και ήταν υπέροχη.

Ζήτησα, αν αυτό το γλυκό παρασκεύασμα φτιαχτεί και φέτος, να έχω τη συνταγή και φωτογραφικό υλικό μια και μου φάνηκε εξαιρετικό παρασκεύασμα, γνωρίζοντας πόσο θρεπτικά είναι τα μούρα. 

Τελικά εξασφάλισα όχι μόνο συνταγή και φωτογραφίες αλλά  και ένα πιάτο από το συγκεκριμένο γλυκό οπότε μπορώ να βεβαιώσω για την πεντανόστιμη γεύση του, η οποία προσεγγίζει πολύ αυτή της μουσταλευριάς με μούστο σταφυλιών.

Συνταγή

Ακολουθεί η συνταγή, εφόσον έχετε μούρα, να τη φτιάξετε κι εσείς και να μας πείτε τις εντυπώσεις σας.


Καταρχήν χρειάζεται να στρώσετε κάτω από το δέντρο ένα πανί, τούλι χρησιμοποίησε ο κ Ορφανός, για να τινάξετε τα κλαδιά και να πέσουν τα ώριμα μούρα, εαν δεν έχετε υπομονή να τα μαζέψετε ένα ένα.

Στη συνέχεια βάλτε τα σε μια λεκάνη και πλύνετε τα καλά για να φύγουν ρύποι και τυχόν μικρά έντομα.


Ακολούθως τοποθετήστε τα μούρα σε μια κατσαρόλα με νερό που θα τα σκεπάζει και βράστε τα σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε.


Αφήστε τα να κρυώσουν και περάστε τα από ένα τουλουπάνι σφίγγοντας τα δυνατά ώστε να βγει όλος ο ζωμός τους. 

Από τη ποσότητα των μούρων που συνέλεξε ο κ. Ορφανός προέκυψαν 6 ποτήρια ζωμού. Στη μισή ποσότητα  διαλύστε,  προσεκτικά χωρίς να αφήσετε σβώλους, ένα ποτήρι και κάτι με αλεύρι. Ανά πέντε μέρη ζωμό να έχετε υπόψην πως αναλογεί ένα μέρος αλεύρι.


Το μίγμα αυτό προσθέστε το στον υπόλοιπο ζωμό και βάλτε το να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει , ανακατεύοντας διαρκώς. 

Από το σημείο αυτό κι έπειτα μετρήστε σχεδόν 10 λεπτά που συνεχίζετε το βρασμό με διαρκές ανακάτεμα ώστε το μίγμα που θα προκύψει να έχει τη ρευστότητα της μουσταλευριάς. 

Κατεβάστε το από το μάτι της κουζίνας και αφήστε να κρυώσει λίγο πριν το βάλετε σε μικρά μπόλ, προσθέτοντας κανέλα και καρύδια .

Αν θέλετε κατά το βρασμό προσθέστε και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη, αν και δεν είναι αναγκαία γιατί ο ζωμός μούρων είναι γλυκός.

Αξίζει ν αναφέρουμε πως, όπως μας είπε ο κ Ορφανός, οι Τούρκοι φτιάχνουν παστέλι με ζουμί από μούρα (dut pestili το ονομάζουν) ενώ παστέλια από μούρα ή σύκα κάνουν και οι Πόντιοι. Οι Τούρκοι κάνουν επίσης πετιμέζι από μούρα (dut pekmezi).

Δεν πρέπει τέλος να παραλείψουμε να πούμε πως τα μούρα θεωρούνται υπερτροφή καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες,  ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύουν την προστασία από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. 

Το εκχύλισμα τόσο των καρπών όσο και των φύλλων ή του φλοιού της λευκής μουριάς θεωρείται ότι συμβάλλει και στον έλεγχο του διαβήτη.



 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες