Το φαράγγι της Σκαλωτής στα Σφακιά-Μικρό, ελαφρώς απότομο αλλά γεμάτο αρώματα και γυπαετούς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Το φαράγγι της Σκαλωτής στα Σφακιά-Μικρό, ελαφρώς απότομο αλλά γεμάτο αρώματα και γυπαετούς

 Το Φαράγγι της Σκαλωτής μπορεί να μην είναι μακρύ, υπολογίζεται η απόσταση του- από το ένα άκρο του στο άλλο- σε περίπου δύο χιλιόμετρα, όμως έχει τις απαιτήσεις του σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να το διασχίσει.


Ξεκινά μετά το οροπέδιο του Μανικά στα Σφακιά ,με θέα το ανοικτό πέλαγος, και καταλήγει στο χωριό Σκαλωτή, έπειτα από πεζοπορία 2-3 ωρών.

Από αυτό το σημείο γίνεται η είσοδος στο φαράγγι
Στο ξεκίνημα του το ανάγλυφο  του είναι ιδιαίτερα απότομο κι αν κανείς δεν παρατηρήσει τα μπλε σημάδια που του υποδεικνύουν πώς να προχωρήσει θα νομίζει πως πρόκειται για γκρεμό.

Ωστόσο με λίγη προσοχή και τα κατάλληλα παπούτσια δεν είναι απροσπέλαστο και μάλιστα αποζημιώνει τον επισκέπτη του με τα αρώματα και τη φυσική ομορφιά του.


Αυτή την εποχή οι μυρωδιές από το φασκόμηλο και το ανθισμένο θυμάρι σου «σπάνε» τη μύτη ενώ η θέα των δύο ζευγαριών γυπαετών, που πετούν και φωλιάζουν τις απόκρημνες πλαγιές του, μαγνητίζουν το βλέμμα.


Με εξαίρεση τα πρώτα, μερικές δεκάδες, μέτρα του στο υπόλοιπο φαράγγι διακρίνεται ακόμα παλιό μονοπάτι μια και μέσω αυτού κινούνταν κατά το παρελθόν οι κάτοικοι από τα χωριά, στην απόληξη του φαραγγιού προς τον Καλλικράτη και από τους οικισμούς που βρίσκονται πάνω από το φαράγγι προς τη Σκαλωτή χαμηλά αλλά και προς το οροπέδιο Μανικά.


Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή εντός του φαραγγιού φέρει χαμηλή βλάστηση ενώ τα δέντρα ξεκινούν εκεί όπου διακρίνεται πως περνούσε το ρέμα Πέραμα, δυστυχώς φέτος εντελώς στεγνό.


Λίγο πριν φθάσει κανείς στη Σκαλωτή τα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού στενεύουν δημιουργώντας εκπληκτικούς σχηματισμούς. Πάνω σε αυτά θα δείτε, αν μείνετε ώρα και παρατηρήσετε, τους γυπαετούς να πηγαινοέρχονται, κι αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και κάποιο από τα εντυπωσιακά φτερά τους πεσμένο στο έδαφος.

Εκεί ψηλά βρίσκονται οι γυπαετοί 
Η κατάληξη του φαραγιού είναι γεμάτη χρώματα αφού πέρα από το πράσινο των υπόλοιπων δέντρων (χαρουπιές κ.α) θα δείτε και πολλές ανθισμένες σφάκες

Διακρίνεται τμήμα του παλιού μονοπατιούΛίγο πριν τελειώσει το μονοπάτι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Η διαφημιση σας εδω

Σελίδες