Το απότομο αλλά πανέμορφο φαράγγι της Σκαλωτής στα Σφακιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Το απότομο αλλά πανέμορφο φαράγγι της Σκαλωτής στα Σφακιά





 Το Φαράγγι της Σκαλωτής μπορεί να μην είναι μακρύ, υπολογίζεται η απόσταση του- από το ένα άκρο του στο άλλο- σε περίπου δύο χιλιόμετρα, όμως έχει τις απαιτήσεις του σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να το διασχίσει. 

Της Ελένης Βασιλάκη

Ξεκινά μετά το οροπέδιο του Μανικά στα Σφακιά ,με θέα το ανοικτό πέλαγος, και καταλήγει στο χωριό Σκαλωτή, έπειτα από πεζοπορία 2-3 ωρών.

Από αυτό το σημείο γίνεται η είσοδος στο φαράγγι
Στο ξεκίνημα του το ανάγλυφο  του είναι ιδιαίτερα απότομο κι αν κανείς δεν παρατηρήσει τα μπλε σημάδια που του υποδεικνύουν πώς να προχωρήσει θα νομίζει πως πρόκειται για γκρεμό.

Ωστόσο με λίγη προσοχή και τα κατάλληλα παπούτσια δεν είναι απροσπέλαστο και μάλιστα αποζημιώνει τον επισκέπτη του με τα αρώματα και τη φυσική ομορφιά του.


Οι μυρωδιές από το φασκόμηλο και το ανθισμένο θυμάρι σου «σπάνε» τη μύτη ενώ η θέα των αρπακτικών που πετούν και φωλιάζουν τις απόκρημνες πλαγιές του, μαγνητίζουν το βλέμμα.

Με εξαίρεση τα πρώτα, μερικές δεκάδες, μέτρα του στο υπόλοιπο φαράγγι διακρίνεται ακόμα το παλιό μονοπάτι. Μέσω αυτού κινούνταν, κατά το παρελθόν, οι κάτοικοι από τα χωριά, στην απόληξη του φαραγγιού, προς τον Καλλικράτη και από τους οικισμούς που βρίσκονται πάνω από το φαράγγι προς τη Σκαλωτή  αλλά και προς το οροπέδιο Μανικά.

Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή εντός του φαραγγιού φέρει χαμηλή βλάστηση ενώ τα δέντρα ξεκινούν εκεί όπου διακρίνεται πως περνούσε το ρέμα Πέραμα.


Λίγο πριν φθάσει κανείς στη Σκαλωτή τα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού στενεύουν δημιουργώντας εκπληκτικούς σχηματισμούς. Πάνω σε αυτά θα δείτε, αν μείνετε ώρα και παρατηρήσετε, τα αρπακτικά που αφθονούν στην περιοχή .

Η κατάληξη του φαραγγιού είναι γεμάτη χρώματα αφού πέρα από το πράσινο των υπόλοιπων δέντρων (χαρουπιές κ.α) θα δείτε και πολλές ανθισμένες σφάκες.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε  οποιονδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)








Διακρίνεται τμήμα του παλιού μονοπατιού


Λίγο πριν τελειώσει το μονοπάτι


Σελίδες