Στις δόξες της αυτή την εποχή η άγρια λεβάντα. Δείτε γιατί πρέπει να την κόψετε και να την αποξηράνετε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Στις δόξες της αυτή την εποχή η άγρια λεβάντα. Δείτε γιατί πρέπει να την κόψετε και να την αποξηράνετε





Σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, και κυρίως στα δυτικά του νησιού, αυτή την εποχή θα δείτε ανθισμένη , στις μεγάλες της δόξες, την άγρια λεβάντα ή Lavandula stoechas, όπως ονομάζεται επιστημονικά.

Διαφέρει από αυτήν που όλοι ξέρουμε και χρησιμοποιούμε στις ντουλάπες μας ενάντια στο σκόρο, την Lavandula angustifolia, στο άνθος της.

Θα τη βρούμε σε ξηρά και άγονα εδάφη, σε διάκενα και πετρώδης πλαγιές και θα καταλάβουμε από το άρωμα της ότι πρόκειται για λεβάντα.


 Η άγρια λεβάντα είναι ένα φυτό που αξίζει να μαζέψουμε και να αποξηράνουμε καθώς έχει τόσες πολλές θεραπευτικές ιδιότητες μια και  περιέχει υψηλή ποσότητα αιθέριου ελαίο αλλά και φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και κάποιες απλές φαινολικές ενώσεις.

Στο σύνολο του το φυτό αυτό,κι όχι μόνο τα άνθη του, εμφανίζει αντισηπτικές, βακτηριδιοκτόνες, αναλγητικές, εμμηναγωγές, ηρεμιστικές, σπασμολυτικές, υποτασικές, αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές, χολαγωγές, αντιρρευματικές και ανθελμινθικές ιδιότητες.

 Συνιστάται κατά των νευρασθενειών, της ναυτίας, των μυικών σπασμών, της αϋπνίας, του άσθματος, της γρίπης, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη και της φυματίωσης. Χρησιμοποιείται ακόμη για την κακοσμία του στόματος ενώ απαλύνει το πόνο στα δόντια και στα ούλα


Στη λαϊκή ιατρική χορηγείται για την αντιμετώπιση των τσιμπήματων από φίδια και έντομα. Το φυτικό εκχύλισμα από τα άνθη του βοηθά στην αντιμετώπιση της νευρικής εξάντλησης, των πονοκεφάλων, των ημικρανιών, των κολικών και της δυσπεψίας. 

Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την επούλωση των πληγών, τη θεραπεία των εκζεμάτων, των εγκαυμάτων, της ακμής, της δερματίτιδας, της ψώρας και της αλωπεκίας.

Με την άγρια λεβάντα μπορούμε να φτιάξουμε τσάι βάζοντας δύο κουταλιές αποξηραμένου φυτού να βράσει σε ένα φλυτζάνι νερό για 15 λεπτά.  

Το αιθέριο έλαιο της άγριας λεβάντας  αποτελεί συστατικό κρεμών, λοσιόν και λαδιών για εντριβές και μασάζ.

Να σημειώσουμε πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι υψηλές δόσεις του βοτάνου κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι εξάλλου ερεθιστική, ειδικά σε ασθενείς με ευαισθησία στο στομάχι.

Καλό θα ήταν επίσης να μην πίνουμε έλαιο της άγριας λεβάντας αφού σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.


(Με πληροφορίες από το mediplantepirus)

Σελίδες