Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση-Εκδήλωση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση-Εκδήλωση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση», πραγματοποιείται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αύριο στις 19.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Για το θέμα θα μιλήσει η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει η κ Χαρλαύτη «τα τελευταία 40 χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. 


Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται ωστόσο στον 18ο αιώνα. Το 1821, οι 1800 ναυτικές οικογένειες από σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου είχαν ένα στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Ανατολικής Μεσογείου που εμπορευόταν και στον Ατλαντικό.

 Η ομιλία θα παρουσιάσει την ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων, Οθωμανών, Βενετών και Ιόνιων υπηκόων στη διάρκεια του 18ου αιώνα, μέχρι τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης.

H Τζελίνα Χαρλαύτη, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης.Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και από το 2003 συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει αναπτύξει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο 

Σελίδες