Σήμα κινδύνου για το αρκοσόλιο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον Πανασό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Σήμα κινδύνου για το αρκοσόλιο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον Πανασό



Έτοιμο να καταρρεύσει είναι το όμορφο αρκοσόλιο στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, πλησίον της μνημειακής ελιάς του Πανασού.

Σύμφωνα με τον Αστρινό Δαμιανάκη, το πρόκτισμα αυτό, που κατά το παρελθόν το θυμούνται να είναι γεμάτο ανθρώπινα οστά, είναι από τα ελάχιστα που διατηρούνται ακόμη. Όμως πλέον η κατάσταση του είναι κακή και χρήζει άμεσης φροντίδας για να μην καταρρεύσει.


Ο θόλος του αρκοσολίου σήμερα
Σύμφωνα με τον ίδιο, το  ξωκλήσι κτίσθηκε κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1207-1645) και σύμφωνα με την παράδοση η αρχική του θέση ήταν περίπου 20 μέτρα μακρύτερα, σε ψηλότερο σημείο της πλαγιάς, όμως λόγω της αστάθειας του εδάφους διολίσθησε και κατέρρευσε. 

Επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής αποτελούν οι αρχαίοι δόμοι από το ναό, που παραμένουν στην αρχική τους θέση. Από αυτή την καταστροφή γλύτωσαν μέρος του δαπέδου και το αρκοσόλιο το οποίο έμεινε ανέπαφο τόσο κατά την νέα ανοικοδόμηση του ναού, στη σημερινή του μορφή από τους κατοίκους του Πανασού γύρω στα 1945, όσο και κατά την πρόσφατη ανακαίνισή του και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.



 Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες του κ Δαμιανάκη, ο θόλος του αρκοσολίου καθώς και οι λίγοι διασωθέντες σοβάδες με ίχνη αγιογραφιών, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μέχρι και οπές διακρίνονται στην κορυφή του θόλου του, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατή η πλήρης κατάρρευσή του στο άμεσο μέλλον. 


Το αρκοσόλιο λειτούργησε ως χωνευτήρι ανθρώπινων οστών στην πορεία των ετών
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι κάτοικοι του Πανασσού ζητούν την άμεση επέμβαση της Αρχαιολογίας και του Δήμου ώστε να διασωθεί ο σημαντικός αυτός σύνδεσμος του τόπου με το παρελθόν του


Εδώ φαίνεται η παλιότερη θέση του ναού

Σελίδες