Το Ατζιγγανόσπηλιο στο Λασίθι-Εντυπωσιάζει με το διάκοσμο και τα βάραθρα του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Το Ατζιγγανόσπηλιο στο Λασίθι-Εντυπωσιάζει με το διάκοσμο και τα βάραθρα του




Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, νοτιοανατολικά, του όμορφου οικισμού του Ανδριανού, στο Λασίθι, βρίσκεται το εντυπωσιακό Ατζιγγανόσπηλιο.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο με όμορφο διάκοσμο, βάραθρα και παρελθόν άμεσα σχετιζόμενο με τον άνθρωπο, καθώς σε χώρους του είχαν βρεθεί ανθρώπινα οστά.

Εκτός από τη μεγάλη είσοδο, που ξεχωρίζει όταν φτάσει κανείς μέσω αγροτικού δρόμου στη θέση όπου βρίσκεται το Ατζιγγανόσπηλιο, υπάρχουν παραπλεύρως του άλλες δύο είσοδοι, εκ των οποίων η μία βαραθρώδης.

Η είσοδος του σπηλαίου

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του βρισκόμαστε σε μια μεγάλη αίθουσα, με μήκος περίπου 30 μέτρα, με περιορισμένο διάκοσμο. Από εκεί μέσω μιας τρύπας, που απαιτεί σύρσιμο, μπαίνει κανείς σε μια δεύτερη αίθουσα, επίσης μεγάλη, αλλά με πολύ πιο ενδιαφέρουσες σταλαγμιτικές και σταλακτιτικές εικόνες.

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς μέσα στη συγκεκριμένη αίθουσα η φαντασία του θα δημιουργήσει μορφές. Ειδικά η οροφή είναι της είναι εκπληκτική.

Τμήμα της οροφής

Δύο βάραθρα, σχηματίζονται σε σημεία της αίθουσας, τα οποία οδηγούν σε άλλους χώρους του σπηλαίου. Όπως λένε οι σπηλαιολόγοι, οι οποίοι έχουν φτάσει μέχρι το άλλο άκρο του,  συνολικά στο Ατζιγγανόσπηλιο ανοίγονται τέσσερις αίθουσες και πέντε μικρότεροι θαλάμοι.

Παρότι το συνολικό μήκος του σπηλαίου δεν ξεπερνά τα 48 μέτρα η διαδρομή που καλύπτει προσεγγίζει τα 100.

Ο πρώτος που το χαρτογράφησε ήταν ο Ελευθέριος Πλατάκης, το 1962, εντοπίζοντας μάλιστα στη δεύτερη αίθουσα του ανθρώπινα οστά. Μεταγενέστερα σπηλαιολόγοι βρήκαν οστά και στο τελευταίο επίπεδο του σπηλαίου.


Παλιότερα, μέσα στο συγκεκριμένο σπήλαιο διαβιούσαν πολλές νυχτερίδες, κι αυτό αποκαλύπτει ο μεγάλος όγκος των περιττωμάτων τους σε αίθουσα του κατώτερου επιπέδου του. Σήμερα ο αριθμός τους είναι περιορισμένος ενώ ορθόπτερα και τρωγλόβια ισόποδα συμπληρώνουν τη ζωή στο εσωτερικό του Ατσιγγανόσπηλιου.

Απέναντι ακριβώς από το σπήλαιο ορθώνεται η Φορτέτσα του Ανδριανού, όπου έχουν εντοπιστεί κτίσματα των σκοτεινών αιώνων αλλά και όστρακα, ενδεικτικά κατοίκησης. Πολύ κοντά στο Ατσιγγανόσπηλιο βρίσκεται άλλο ένα, μικρότερο αλλά επίσης εντυπωσιακό, σπήλαιο, αυτό των Μαρήδων

(Με πληροφορίες από τα Πρακτικά του 2ου Παγκρήτιου Σπηλαιολογικού Συμποσίου, 2005 και την εισήγηση των: Μαρία Περδικάρη, Καλούστ Παραγκαμιάν, Μαρία Κολτσίκογλου και Ιωάννη Νάθενα)
   
Κοιτώντας ψηλά στη δεύτερη αίθουσα του σπηλαίου 




Γκούρ, μικροφράγματα ανθρακικού ασβεστίου στο δάπεδο του σπηλαίου








Σελίδες