Είστε για ένα Περίπατο στην Τέχνη; Από 24-26 Αυγούστου οργανώνεται στο Βατόλακκο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Είστε για ένα Περίπατο στην Τέχνη; Από 24-26 Αυγούστου οργανώνεται στο Βατόλακκο




 Το τριήμερο 24,25 και 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί φέτος ο «Περίπατος στην Τέχνη» στο Βατάλακκο Χανίων.

Πρόκειται για μια δράση, που πέρυσι οργανώθηκε για πρώτη χρονιά και είχε τέτοια επιτυχία και ανταπόκριση, που οι διοργανωτές του φέτος θέλουν να θέσουν τα θεμέλια ώστε να γίνει θεσμός για την περιοχή.

Τι είναι όμως ο Περίπατος στην Τέχνη;

Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθεί το πολύ όμορφο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη (δείτε εδώ) που υπάρχει στον οικισμό ώστε να προβάλλουν τη δουλειά τους ντόπιοι αλλά και ξένοι καλλιτέχνες.


Πέρυσι τουλάχιστον 27 άτομα συμμετείχαν, τα οποία μέσα σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον όχι μόνο παρουσίασαν δείγματα του έργου τους αλλά, επί τόπου, δημιουργούσαν ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη εικόνα του πως φθάνει στην τελική του μορφή το κάθε αντικείμενο που έβλεπαν μπροστά τους, είτε αυτό ήταν ξυλόγλυπτο, είτε πίνακας ζωγραφικής, είτε υφαντό, είτε άλλο αντικείμενο χειροτεχνίας.


Ο Βατόλακκος είναι ένα χωριό όπου μπορεί να βρει κανείς αρκετούς ανθρώπους με δημιουργικό ταλέντο, ανθρώπους που με μεράκι, ζωγραφίζουν, ασχολούνται με την γλυπτική και την ξυλογλυπτική, το πλέξιμο καλαθιών, την υφαντουργία, την κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών, και άλλες τέχνες. 

Όλοι αυτοί αναζητούσαν εδώ και χρόνια τρόπους να αναδείξουν αυτό το δημιουργικό τους ταλέντο.


Η ευκαιρία τους δόθηκε μέσα από τον Περίπατο στην Τέχνη, που για να μην έχει καθαρά και μόνο τοπικό χαρακτήρα αποζητά και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από άλλες περιοχές της Κρήτης και γιατί όχι από το εξωτερικό.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Βατόλακκου έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, κυρίως όμως την έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία κι αυτό είναι που μπορεί να την κάνει ν ανοίξει τα φτερά της και να αναδειχθεί ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό δρώμενο. 

Εξάλλου, όπως μας εξήγησε η Ιφιγένεια Φραγκονικολάκη Αβαράκη, που είναι στην οργανωτική ομάδα του Περιπάτου, ζητούμενο τους δεν είναι ο Περίπατος στην Τέχνη, να μετατραπεί σε πανηγύρι, αλλά να διατηρήσει τον καθαρά καλλιτεχνικό χαρακτήρα και νόημα του.


Το μονοπάτι όπου πραγματοποιείται αυτό το φεστιβάλ τέχνης έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, είναι εύκολα προσβάσιμο,  διαθέτει φωτισμό το βράδυ αλλά κυρίως προσφέρει αυτή την επαφή του καλλιτέχνη με τη φύση, που μπορεί να τον εμπνεύσει και να αναδείξει καλύτερα τη δουλειά του.

 Ταυτόχρονα δίνει μια καλή ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει το εξαιρετικό αυτό τοπίο αλλά και να χαρεί την επαφή με διαφορετικά είδη τέχνης και τους δημιουργούς της.



Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τους οργανωτές του Περιπάτου στην Τέχνη μπορείτε να στείλετε μήνυμα εδώ


Σελίδες