Τα ανεβατά καλιτσούνια του Πάσχα-Παλιά έκριναν το βαθμό νοικοκυροσύνης κάθε γυναίκας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Τα ανεβατά καλιτσούνια του Πάσχα-Παλιά έκριναν το βαθμό νοικοκυροσύνης κάθε γυναίκας




Δεν θα σταθώ στο αρνί, που σχεδόν όλοι σήμερα στην Κρήτη έψησαν και πλαισίωσαν με αυτό το πασχαλινό τους τραπέζι. Αυτό είναι εύκολο και να το βρεις και να το ψήσεις. Αυτό που είναι περισσότερο κοπιαστικό και θέλει πραγματική τέχνη για να το ετοιμάσεις και να το προσφέρεις αυτή την ημέρα, είναι τα ανεβατά καλιτσούνια.

Επειδή απαιτούν λίγο παραπάνω προσπάθεια στην προετοιμασία τους σε σχέση με τα απλά καλιτσούνια της στιγμής, όπως λέγονται, όλο και λιγότερες είναι σήμερα οι νοικοκυρές που επιλέγουν να τα φτιάξουν και να τα προσφέρουν στους αγαπημένους τους το Πάσχα.

Ωστόσο είναι το πιο μυρωδάτο και το πιο νόστιμο γλυκό των ημερών με μεγάλη διαφορά.


Αυτή την εποχή η κρητική μυζήθρα είναι στα καλύτερα της, από πλευράς γεύσης, και είτε προσθέσεις σε αυτήν δυόσμο είτε όχι, όταν τη χρησιμοποιήσεις στα καλιτσούνια, το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο.

Η μυρωδιά των αφράτων ανεβατών καλιτσουνιών όταν ψήνονται σπάει στην κυριολεξία τη μύτη... θέλεις η μαστίχα που περιέχουν, θέλεις το άρωμα της γλυκιάς κανέλλας και του μαχλεπιού; Όλα τα υλικά τους είναι ένα κι ένα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θεϊκό.

Παλιά μάλιστα η παρασκευή των ανεβατών καλιστουνιών ήταν βαρόμετρο για το βαθμό νοικοκυροσύνης της κάθε γυναίκας. Όσο πιο ανεβατά, αφράτα και μοσχομυριστά τα ανεβατά καλιτσούνια του Πάσχα τόσο καλύτερη θεωρούνταν και στη νοικοκυροσύνη η γυναίκα που τα έφτιαχνε.


  


Σελίδες