Γνωρίστε την άλλη όψη της Κρήτης μέσα από τις πεζοπορίες της Κυριακής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Γνωρίστε την άλλη όψη της Κρήτης μέσα από τις πεζοπορίες της Κυριακής



Υπέροχες οι εκδρομές και αυτής της Κυριακής από τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο και οργανώνουν πεζοπορίες στη φύση και σε περιοχές ιστορικού, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Πεζοπορικός Όμιλος

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου οργανώνει, δύο πεζοπορίες στην ανοιξιάτικη κρητική φύση σε δύο σπουδαίους ιστορικούς - αρχαιολογικούς τόπους, με τη μικρή να έχει διάρκεια 4 ώρες και τη μεγάλη 6 ώρες.

Στην περιγραφή των διαδρομών διαβάζουμε:

Το λεωφορείο μας μεταφέρει στη Μονή Αρκαδίου ,την οποία επισκεπτόμαστε. Στη συνέχεια πεζοπορούμε στο μονοπάτι Ε4  στην ανοιξιάτικη φύση με θέα τις  κορυφές του Ψηλορείτη.Το μονοπάτι μας οδηγεί στην Ελεύθερνα, όπου θα επισκεφθούμε προαιρετικά το Αρχαιολογικό Μουσείο . Οι ώρες πορείας είναι εδώ 4 και στη συνέχεια το  λεωφορείο μας μεταφέρει στις Μαργαρίτες όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να επισκεφτούμε το γραφικό χωριό και τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

Όσοι δεν θέλουν να τελειώσουν εδώ την πεζοπορία τους συνεχίζουν και περνούν περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου και μπαίνουν σε καταπράσινη ρεματιά με τρεχούμενα νερά , παλιούς νερόμυλους , τοξωτά γεφύρια και εγκατελειμμένους οπωρώνες.

 Ακολουθώντας μονοπάτι μέσα σε κυπαρισσόδασος τελειώνουν την πορεία  τους στο χωριό Μαργαρίτες. Οι ώρες πορείας εδώ είναι 6.

Επικεφαλής της Κυριακάτικης εξόρμησης είναι ο Αλέξανδρος Πρατικάκης ενώ η ώρα αναχώρησης στις 8 το πρωί από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας.

 Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του συλλόγου από 8-10 το βράδυ στο τηλ. 2810344588


Ορειβατικός Σύλλογος

Ο Ορειβατικός Σύλλογος οργανώνει πεζοπορία στο Φαράγγι του Μέσονα.

Διαβάζουμε σχετικά: Ξεκινάμε από το Καβούσι ακολουθώντας ανηφορικό παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι πλευρικά, ανατολικά του Φαραγγιού του Μέσονα.

 Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά και στη συνέχεια βαδίζουμε πλευρικά, δυτικά του φαραγγιού πλάι σε παλιό χτιστό καταπότη. Αφήνοντας πίσω μας το φαράγγι συναντάμε εγκαταλελειμμένους οικισμούς και αναβαθμίδες και φτάνουμε λίγο χαμηλότερα από το Οροπέδιο της Θρυπτής (950μ). 

Από εκεί, ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι μας οδηγεί στο Καβούσι (100μ).Η διαδρομή είναι ξεχωριστή και προσφέρει εξαιρετική θέα. 

Αρχηγός είναι η  Άρια Χατζηβασίλη και οι ώρες πορείας 7 ενώ ο βαθμός δυσκολίας  2. Η αναχώρηση γίνεται στις 8 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν από 8.30 το βράδυ έως 10.30 με τα γραφεία του συλλόγου, στο τηλ 2810-227609.


Φυσιολατρικός Σύλλογος

Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος οργανώνει διπλή εκδρομή την Κυριακή στη νοτιοδυτική πλευρά του Ψηλορείτη.

Στην περιγραφή της διαβάζουμε:

Η πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει την πορεία από το χωριό Πλατάνια (υψόμ.420μ).Θα κινηθούμε ανηφορίζοντας από την αριστερή πλευρά του φαραγγιού και από μονοπάτι το οποίο βρίσκεται πιο ψηλά από την κοίτη και είναι και προστατευμένο όπου χρειάζεται, με ξύλινες κουπαστές.Η θέα είναι πανέμορφη με το φαράγγι καταπράσινο.

Θα φθάσουμε στο τέλος του φαραγγιού στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου (υψόμ. 800μ).Μετά από την μεγαλύτερη στάση μας εδώ, θα κατηφορίσουμε από μονοπάτι και χωματόδρομο με υπέροχη θέα για το χωριό Πλατάνια.

Οι ώρες πορείας είναι 4.30 και ο βαθμός δυσκολίας 1+ (Το + μπαίνει για αυτούς που τυχόν έχουν υψοφοβία,γιατί το μονοπάτι έχει σημεία τα οποία είναι προστατευμένα, αλλά ίσως η θέα προς τα κάτω για αυτά τα άτομα να μην τους είναι ευχάριστη.

Η δεύτερη ομάδα θα περπατήσει από τα Κυνηγιανά στις Αραβάνες, στο ρέμα Αράπη και το φαράγγι των Πλατανιών.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το χωριό Κυνηγιανά, από την βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη. Με ανηφορική πορεία και με κατεύθυνση νότια θα περάσουμε από τις Αραβάνες και θα βρεθούμε στο ρέμα Αράπη, όπου και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (υψόμ 1030μ).

Στην συνέχεια πάλι ανηφορίζοντας θα περάσουμε δυτικά από την 'Μίυγα' και από υψόμετρο 1200 μέτρα και στην συνέχεια θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε περνώντας, και εμείς, από το φαράγγι των Πλατανιών με τερματισμό στο χωριό Πλατάνια .Η πορεία είναι από μονοπάτια και λίγο χωματόδρομο στην αρχή. Εδώ οι ώρες πορείας είναι 8 και ο βαθμός δυσκολίας 2.

Αρχηγός της εκδρομής είναι ο Γιάννης Σπανουδάκης και το τηλ επικοινωνίας 6978116891.


Δρόμοι Ζωής

Ο Σύλλογος Δρόμοι Ζωής τέλος θα περπατήσει στην περιοχή Γιούς Κάμπος

Η περιγραφή της διαδρομής:  Με αφετηρία το χωριό Γερακάρι θα κατευθυνθούμε προς το Γιους Κάμπο. Ένα ολάνθιστο βοτανολογικό κήπο με δεκάδες (σπάνια τα περισσότερα) είδη. Πασίγνωστο για την ύπαρξη της ενδημικής κόκκινης κρητικής τουλίπας (tulipa doerfleri).

Θα συνεχίσουμε μέσα στο εντυπωσιακό φαράγγι του κόκκινου δέτη με τα μοναδικά πετρώματα, περνώντας από τον Κισσό και τερματίζοντας κοντά στο κεντροχώρι.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον, μετά το Γιούς κάμπο, θα υπάρξει κατάβαση του δασωμένου, γεμάτο καταρράκτες φαραγγιού της Αγίας Φωτιάς (Αγίας Φωτεινής).

Οι ώρες πορείας είναι 4 και ο βαθμός δυσκολίας 1 για όσους επιλέξουν την πρώτη διαδρομή και 1+ για τη δεύτερη πορεία. 

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί από το χώρο της Λαϊκής αγοράς του Σαββάτου έξω από την Αγία Άννα. Για πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμα τα τηλέφωνα 2816007430 & 6947504650 εργάσιμες ώρες 

Σελίδες