Στην Αγία Θεοδώρα στην Επισκοπή Μυλοποτάμου-Με το αγίασμα που τρέχει ανάλογα με την πίστη εκείνου που το πλησιάζει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Στην Αγία Θεοδώρα στην Επισκοπή Μυλοποτάμου-Με το αγίασμα που τρέχει ανάλογα με την πίστη εκείνου που το πλησιάζει





Κοντά στον οικισμό της Επισκοπής στο Μυλοπόταμο βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Θεοδώρας από την Αλεξάνδρεια.

Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο, που μετατράπηκε σε ναό όταν κοντά σε αυτό ανακαλύφθηκε μια μικρή εικόνα της Αγίας Θεοδώρας.



Μάλιστα λέγεται πως στο βράχο πίσω από το ιερό βήμα υπάρχει πηγή με αγίασμα, το οποίο όμως ρέει μετά τον εσπερινό ή τη θεία λειτουργία και όσο πιο πιστός είναι εκείνος που το πλησιάζει τόσο  αυξάνεται η ροή και η διαύγεια του.


Ο ναός αυτός γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου και υπάγεται στην κοντινή ενορία των Δαφνέδων.

Για την ιστορία να πούμε πως η Αγία Θεοδώρα από την Αλεξανδρεία ήταν ασκήτρια του 5ου αιώνα μ.Χ., η οποία, επειδή ως παντρεμένη έπεσε στο αμάρτημα της μοιχείας, εγκατέλειψε τον κόσμο και μόνασε σε ανδρικό μοναστήρι της Αιγύπτου, μεταμφιεσμένη σε άνδρα.


 Μια γυναίκα όμως από εκείνη την περιοχή την επιθύμησε ερωτικά, νομίζοντας πως ήταν άντρας, και φυσικά δεν έτυχε ανταπόκρισης.

Όταν αυτή η γυναίκα έμεινε έγκυος από κάποιον κρυφό εραστή της θέλοντας να τιμωρήσει το μοναχό που δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της τον συκοφάντησε λέγοντας πως εκείνος ήταν ο πατέρας του παιδιού της. Μάλιστα προχωρώντας ακόμα πιο πέρα εγκατέλειψε το βρέφος της στη Μονή όπου μόναζε η Αγία Θεοδώρα, ως άντρας.


 Η Θεοδώρα εκδιώχθηκε από το μοναστήρι, μετά τη συκοφαντία σε βάρος της, όμως πήρε μαζί της το μωρό το οποίο μεγάλωσε στην έρημο, όπου έζησε . Μετά από επτά χρόνια έγινε ξανά δεκτή στη Μονή και τότε αποκαλύφθηκε η πραγματική της ταυτότητα και το φύλο της, αλλά και όλα όσα υπόμεινε, λόγω της συκοφάντησης της. 







Σελίδες