Τι έκανε ο Χριστός πριν σταυρωθεί και απάλλαξε την Κρήτη από τα θεριά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τι έκανε ο Χριστός πριν σταυρωθεί και απάλλαξε την Κρήτη από τα θεριά






Υπάρχει μια όμορφη διήγηση που προσπαθεί να εξηγήσει, από τη θρησκευτική σκοπιά, γιατί η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος και δεν έχει θηρία. 

Βέβαια πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας που ωστόσο πριν από πολλά χρόνια αρκούσε για να δώσει εξηγήσεις σε πράγματα που ο απλός κόσμος παρατηρούσε γύρω του και δεν ήξερε πως αλλιώς να τους δώσει νόημα.

Το ότι η Κρήτη πράγματι δεν έχει κανένα άγριο ζώο, που να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο ήταν ένα ζήτημα που μόνο ως θεία παρέμβαση μπορούσε να εξηγηθεί.

Αναφέρει λοιπόν η σχετική διήγηση, την οποία αντλήσαμε από το βιβλίο Λαογραφικά Κρήτης του φιλόλογου και λαογράφου Γιάννη Μαυρακάκη:

Λένε πως δεν έχει θεριά η Κρήτη γιατί τση’ δωκε την ευλογία και ευχή του ο Χριστός.

Όταν επρόκειτο να σταυρωθεί και δεν είχε καιρό να πάει στην Κρήτη, ενώ είχε περπατήσει και είχε πάει σε άλλα μέρη, οι μαθητές του, του έλεγαν και του ξανάλεγαν να πάει κι εκεί γιατί αδικεί την Κρήτη. 

Τότε ο Χριστός με το θεϊκό του χαμόγελο τους απάντησε: Δεν αδικείται η Κρήτη. Τση δίδω την ευχή και την ευλογία μου. 

Εύχομαι να είναι ευλογημένα τα χώματα της και να δίδουν μαξούλι και οι βράχοι και οι πέτρες της και ότι φυτρώνει και σπέρνεται στη γη της να’ ναι νόστιμο και γλυκό και να μη στεριώσει σε αυτή ποτέ θεριό.

Από τότε όσα τα θεριά ήταν στην Κρήτη εψόφησαν και έτσι δε βρίσκεις εδά μούδε λεοντάρια, μούδε λύκους, μούδε αρκούδες, παρά μόνο μικρούς όφιδες που δε δαγκάνουν και μερικά ζουζούνια.


Σελίδες