Οι μαντινάδες: Η πιο γλυκιά, ζαχαρωτή, συνήθεια των κρητικών πανηγυριών του παρελθόντος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Οι μαντινάδες: Η πιο γλυκιά, ζαχαρωτή, συνήθεια των κρητικών πανηγυριών του παρελθόντος




 
Πολύ γλυκές αναμνήσεις ξύπνησαν οι φωτογραφίες του Γιώργου Παπυράκη με τις μαντινάδες, που ετοίμασε για τον αρραβώνα αγαπημένου του προσώπου.

Και φυσικά όταν μιλάμε για μαντινάδες εννοούμε αυτά τα μικρά, τραγανά, ζαχαρωτά με τις κρυμμένες μαντινάδες στο εσωτερικό τους, που παλιά βρίσκαμε σε όλα τα πανηγύρια, μέσα σε μικρά χάρτινα χωνάκια.


Οι μαντινάδες ήταν γραμμένες, για την ακρίβεια τυπωμένες, σε ένα χαρτάκι, τυλιγμένο σε ένα μικρό καλαμάκι το οποίο καλύπτονταν από ζαχαρόπαστα χρωματιστή, συνήθως ροζ, σιέλ, ανοικτό πράσινο.

Όπως μας είπε ο Γιώργος, οι μαντινάδες ήταν ερωτικές, αστείες ή άλλου περιεχομένου και κανείς δεν ήξερε όταν έπαιρνε μια στο χέρι του τι θα του τύχει. Αυτή η προσομονή, μέχρι να ξετυλιχθεί η μαντινάδα και να αποκαλύψει το περιεχόμενο της, είχε τη γοητεία της, ειδικά στους νέους ανθρώπους.

Πίσω από αυτό το μικροσκοπικό γλυκάκι πάντως κρύβεται αρκετή διεργασία και λεπτοδουλειά, πριν φθάσει στα χέρια μας. Πρέπει να ετοιμαστούν οι μαντινάδες, να τυλιχτούν προσεκτικά στο καλαμάκι, να φτιαχτεί η χρωματιστή ζαχαρόπαστα, να κοπεί σε λωριδούλες και αυτές να τυλιχτούν πάνω στο χαρτάκι με τη μαντινάδα. 

Παλιά, θυμάται ο Γιώργος Παπυράκης, οι ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή της μαντινάδας και δραγάντι για να δώσουν ελαστικότητα στη ζαχαρόπαστα.


Οι μαντινάδες ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1970 το πρώτο πράγμα που έβρισκε κανείς στα πανηγύρια. Τις έφτιαχναν σε ζαχαροπλαστεία και τις έδιναν σε μικροπωλητές που τις πουλούσαν, μέσα σε χωνάκια από χαρτί, συνήθως εφημερίδας. 

Σταδιακά όμως εγκαταλείφθηκε αυτή η συνήθεια και δυστυχώς σήμερα σπάνια μπορεί να βρει κανείς μαντινάδες, όχι μόνο σε πανηγύρι αλλά και γενικότερα. 

Μόνο άτομα, δεμένα με την παράδοση και με ρομαντική διάθεση, όπως ο Γιώργος Παπυράκης, θυμούνται πια όλα αυτά τα ωραία πράγματα του παρελθόντος και τα  θυμίζουν και σ' εμάς. Αν κι εδώ που τα λέμε η ιδέα του Γιώργου να μοιράστούν σε αρραβώνα, και γιατί οχι και σε γάμο, δεν είναι καθόλου κακή!!!!  


(Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το Γιώργο Παπυράκη)

Σελίδες