Ο λαοφιλής Άη Γιώργης γιορτάζει σήμερα και τιμάται με ιδιαίτερα έθιμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ο λαοφιλής Άη Γιώργης γιορτάζει σήμερα και τιμάται με ιδιαίτερα έθιμα



Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο Μελιδόνι
Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πλέον λαοφιλείς αγίους του χριστιανικού κόσμου. Γι αυτό και του έχουν αποδοθεί πάνω από 50 διαφορετικές μορφές, τις οποίες βρίσκουμε στο εορτολόγιο. 

Εκείνη που ωστόσο ξεχωρίζει και γιορτάζουμε σήμερα είναι του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου.

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας, από την Καππαδοκία, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού πριν ασπασθεί το χριστιανισμό. 

Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμηση του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Τη μνήμη του την τιμάμε δύο φορές το χρόνο, στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου. 

Είναι προστάτης του Πεζικού, του Ελληνικού Στρατού Ξηράς καθώς επίσης και των Προσκόπων ενώ θεωρούνταν Άγιος προστάτης και των Σταυροφόρων, οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη. 

Λατρεύεται ιδιαίτερα από τους βοσκούς, που αυτή την εποχή αφήνουν τα χειμαδιά και ανεβαίνουν πάλι στα βουνά ενώ έχει σχέση και με τη γεωργία. Το όνομα του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον», που σημαίνει καλλιεργήσιμο κι αυτή η περίοδος, που γιορτάζει θεωρείται κατάλληλη για σπορά των χωραφιών. 

Στην Κρήτη ίσως και να μην υπάρχει χωριό που να μην έχει ναό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο συνδέοντας τη γιορτή του και με διάφορα έθιμα και ιδιαίτερες παραδόσεις.

Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους ναούς του Άη Γιώργη αλλά και έθιμα που συνοδεύουν τη γιορτή του.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του Μελιδονίου
Ο Άγιος Γεώργιος, στο κέντρο του Μελιδονίου, από χθες ντύθηκε τα γιορτινά του για να υποδεχθεί τους πιστούς. Είναι ένας ιδιαίτερος ναός καθώς  λειτούργησε ως τμήμα Μονής το 18ο αιώνα  ενώ φέρεται να ήταν και επισκοπικός ναός, καθώς εκεί τάφηκε ο επίσκοπος Αυλοποτάμου Γεδεών, το 1754. 

Το μοναστήρι ανήκε στην οικογένεια των Καλλεργών και διακρίνεται το οικόσημο της στο υπέρθυρο του ναού.

 Στην πορεία των ετών οι αλλαγές που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του ναού εξαφάνισαν τον τάφο του Γεδεών αλλά και σημαντικά στοιχεία του μοναστικού του παρελθόντος.

Το αφιερωμένο στον Άη Γιώργη κλίτος στο Μελιδόνι

Το δεύτερο κλίτος του ναού του Αγίου Γεωργίου 
Στο κέντρο της Επισκοπής Μυλοποτάμου βρίσκεται και ο δικός της Άη Γιώργης, ο οποίος έχει παρελθόν τουλάχιστον από την ενετοκρατία.

 Είναι ένας όμορφος μικρός ναός με το παλιό καμπαναριό του και μια φωλιά χελιδονιού, στον κεντρικό πολυέλαιο του, που ξαφνιάζει με τις γλυκές φωνές των χελιδονιών-ενοίκων της τους επισκέπτες πιστούς, που δεν περιμένουν αυτή την ωραία συνύπαρξη μέσα στην εκκλησία.

Ο Άγιος Γεώργιος στην Επισκοπή Μυλοποτάμου

Η εικόνα του Αγίου στην Επισκοπή 

Στο εσωτερικό του ναού στην Επισκοπή

Το καμπαναρίο του Άη Γιώργη στην Επισκοπή 

Ο ναός του Άη Γιώργη στις Σαϊτούρες
Βυζαντινό παρελθόν έχει και ο Άγιος Γεώργιος στις Σαϊτούρες Ρεθύμνου. 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, λόγω του κτηνοτροφικού βίου του χωριού, κάτοικοι που διαθέτουν ζώα δίνουν το γάλα τους στα τυροκομεία και το τυρί που παίρνουν το μοιράζουν στους πιστούς, που λειτουργούνται την ημέρα γιορτής του Αγίου. 

Ο ναός αυτός ξεχωρίζει επίσης λόγω του ότι στον περίβολο του φιλοξενεί ομάδα εντυπωσιακών τάφων.

Το εσωτερικό του ναού στις Σαϊτούρες

Οι εντυπωσιακοί τάφοι στην αυλή του Αγίου Γεωργίου στις Σαϊτούρες



Από τις πιο γνωστές πάντως παραδόσεις, που συνοδεύουν τη γιορτή του Άη Γιώργη, είναι αυτή στην Ασή Γωνιά όπου κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται η ευλογία των κοπαδιών των ντόπιων κτηνοτρόφων.

Οι βοσκοί φέρνουν τα πρόβατα τους στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά, όπως λέγεται, όπου ο ιερέας τα ευλογεί κι  εκείνοι τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα τους στον κόσμο. 

Με τα κουδούνια τους να χτυπούν χαρούμενα τα πρόβατα περιμένουν υπομονετικά να έλθει η σειρά τους να αρμεχθούν συμμετέχοντας κι αυτά με τον τρόπο τους στην γιορτή, οι ρίζες της οποίας χάνονται βαθιά πίσω στο χρόνο.

Επίσης μην παραλείψουμε να επισημάνουμε το έθιμο με τα γιωργαλίδικα άλογα που αναβιώνει στα  Πάνω Καλέσσα. Τα περήφανα άλογα συμμετέχουν και συνοδεύουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στη λιτάνευση της στους δρόμους του χωριού.  



Σελίδες