Ο 12χρονος Ινδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής σκακιού στο Ηράκλειο για το 23ο Διεθνές σκακιστικό Τουρνουά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Ο 12χρονος Ινδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής σκακιού στο Ηράκλειο για το 23ο Διεθνές σκακιστικό Τουρνουά

Με το γνωστό σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!» και διανύοντας την 8η συνεχή χρονιά του θεσμού, ξεκινά στο ξενοδοχείο Galaxy τη Δευτέρα του Πάσχα το 23ο Διεθνές σκακιστικό  Τουρνουά Ηρακλείου από τον «Ηράκλειο» ΟΑΑ, τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σκακιστικό Όμιλο Λέων Κάντια, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.

Παράλληλα, με μεγάλη προσμονή στη εγχώρια και διεθνή κοινότητα θα διεξαχθούν τα δυο «κλειστά» τουρνουά για την επίτευξη νόρμας διεθνούς μαιτρ και γκραν μαιτρ. Τα συγκεκριμένα τουρνουά έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας και στην Ελλάδα διοργανώνονται αποκλειστικά στο Ηράκλειο και τα Ανώγεια και κατάφεραν σε μόλις ένα χρόνο ύπαρξης να θεωρούνται ανάμεσα στα 10 κορυφαία τουρνουά του πλανήτη στο είδος τους.

 Αυτός είναι και ο λόγος που το τουρνουά αυτό επέλεξε για να συμμετάσχει και ο φημισμένος 12χρονος  Ινδός Rameshbabu Praggnanandhaa (συνοδευόμενος από τη μητέρα του). Ο 12χρονος έχει το ρεκόρ του νεότερου διεθνή μαιτρ στην ιστορία του σκακιού καθώς έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση σε ηλικία 10 ετών και 8 μηνών και φυσικά είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις νεανικές κατηγορίες. Έρχεται στο Ηράκλειο με στόχο να κατακτήσει το τελευταίο κομμάτι για τον τίτλο του γκραν μαιτρ. 

Η παρουσία του Praggnanandhaa θα προσελκύσει αρκετές χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες που ακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τα σκακιστικά επιτεύγματα του παιδιού θαύματος που πρόσφατα κέρδισε υποτροφία 108.000 δολαρίων από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνεχίσει αφοσιωμένος τη εν εξελίξει λαμπρή σκακιστική του καριέρα. Αρκετοί ειδικοί προβλέπουν πως σε πολύ λίγα χρόνια το παιδί αυτό θα πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο του σκακιστικού στερεώματος. 

Στο ίδιο κλειστό τουρνουά θα παίξει και ο αθλητής του «Ηράκλειο» ΟΑΑ και προπονητής της ακαδημίας Κώστας Αναγνωστόπουλος που θα προσπαθήσει να πιστοποιήσει για ακόμα μια φορά την μεγάλη του αγωνιστική άνοδο.

Τα δύο αυτά τουρνουά δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους παίκτες να διεκδικήσουν τους δύο κορυφαίους τίτλους στο σκάκι. Καθένα από αυτά είναι αφιερωμένα στη μνήμη δύο σπουδαίων πρώην παγκόσμιων πρωταθλητών. Του Κουβανού Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα και του Αμερικανού Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ. 

Τόσο τα ανοιχτά τουρνουά –που διεξάγονται σε 2 διαφορετικής δυναμικότητας γκρουπ- όσο και τα κλειστά τουρνουά ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Απριλίου και ολοκληρώνονται τα μεν open την Κυριακή 15 Απριλίου και τα κλειστά τη Τρίτη 17 Απριλίου. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 από 11 χώρες ενώ ανάμεσά τους θα είναι παίκτες διεθνούς φήμης, 6 γκραν μαιτρ, 6 διεθνείς μαιτρ και 10 φιντέ μαιτρ. Μαζί τους θα είναι και πλήθος μικρών παιδιών από αρχάριο έως και προχωρημένο επίπεδο που θα επωφεληθούν από την ευκαιρία να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι επισκέπτες (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο chess24.com) θα ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο .heraklionchess.com, στο mail @heraklionchess.com ή στο 6937880733.


Σελίδες